Офіс Омбудсмана за рік отримав від журналістів 72 скарги по доступу, 32 перенаправлено до правоохоронців

15 Березня 2017 13:29

Секретаріат Уповноваженого з прав людини протягом 2016 року отримав 72 звернення від журналістів та працівників ЗМІ зі скаргами на порушення права на доступ до публічної інформації. Про це повідомив секретаріат Омбудсмана на запит «Доступу до правди».

За січень – лютий 2017 року таких скарг подано 10.

З них до правоохоронних органів у 2016 році було направлено запити по 32 зверненням, за два місяці 2017 року – по 1 зверненню.

Як відзначала раніше Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, журналісти – найменш захищена професійна група щодо доступу до публічної інформації: їхні скарги розглядаються найдовше.

«З огляду на внесення змін до Кримінального кодексу України, якими передбачено посилення відповідальності за неправомірну відмову журналістам, ми вимушені відправляти ці скарги до поліції, щоб там розібралися, чи є склад кримінального правопорушення. І тільки після того, як поліція прийме рішення, що складу кримінального правопорушення немає, ми можемо перевідкрити провадження у рамках кодексу про адміністративні правопорушення. Це надто затягує процедуру захисту прав журналістів», – коментує це питання Кушнір.

Також «Доступ» поцікавився в Секретаріаті Уповноваженого кількістю випадків, за якими правоохоронними органами була встановлено склад злочину та внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проте розпорядник не надав цих даних, аргументуючи тим, що не володіє зазначеною інформацією у фіксованому вигляді.

Нагадаємо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до ст. 171 Кримінального кодексу України, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана  штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Нині юридичний відділ Інституту масової інформації готує зміни до ККУ, зокрема планує вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста.

Тимчасом медіаюристи радять журналістам подавати запити як простим громадянам, не вказуючи професію в запиті.

 

«Доступ до правди»