Офіс Омбудсмана відреагував на публікацію «Доступу» і попередив Львівську міськраду про відповідальність

18 Вересня 2017 14:42

Секретаріат Уповноваженого з прав людини відреагував на публікацію «Доступу» про те, що Львівська міська рада місяць не відповідає на запит про вивезення сміття, і надіслав офіційного листа на адресу Львівської міської ради і попередив її за відповідальність про порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Редакція «Доступу» отримала копію листа за підписом представника Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Ірини Кушнір.

«Звертаємо увагу, що за порушення вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) передбачена адміністративна відповідальність», - ідеться у листі.

Як писав «Доступ», Львівська міська рада не відповідає на запит про сміття від журналістки видання Delo.uaНаталії Міняйло, який вона надіслала 16 серпня. Запит зареєстрували 17 серпня під номером 2-21423-001, але відповіді досі немає.

Публікуємо текст листа повністю:      

«Відповідно до частини п’ятої статті 14 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» Уповноважений здійснює парламентський контроль за дотриманням права на доступ до публічної інформації. Уповноважений здійснює свою діяльність на підставі відомостей про порушення прав і свобод людини і громадянина, які отримує, зокрема, за власною ініціативою (п. 3 частини першої статті 16).

З публікації на сайті «Доступ до правди» стало відомо про твердження журналіста щодо ненадання Львівською міською радою відповіді на інформаційний запит.

Звертаємо увагу, що за порушення вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» ст. 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) передбачена адміністративна відповідальність.

Враховуючи вищевказане та з метою повного та всебічного з’ясування всіх обставин, на підставі статті 101 Конституції України, статей 13, 22 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» просимо забезпечити виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання заявниці відповіді на інформаційний запит (вхід №  2-21423-001 від 17.08.2017) у разі небезпідставності тверджень про порушення, а також надати завірені копії підтверджуючих документів Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Про результати розгляду та вжиті заходи щодо цього листа просимо повідомити Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у термін до 22 жовтня 2017 року».

 

«Доступ до правди»