Офіс Омбудсмана відкрив провадження щодо ненадання МВС інформації про нагородну зброю депутатів

8 Вересня 2016 10:46

Офіс Уповноваженого з прав людини відкрив провадження на звернення «Доступу до правди» щодо порушення Міністерством внутрішніх справ права на інформацію через ненадання даних про нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя».

Про це йдеться у листі головного спеціаліста Управління з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному суді Таміли Вегери.

Історія така: 16 червня 2016 року «Доступ» надіслав перший запит до МВС з проханням надати поіменний список народних депутатів, які отримали відзнаку «Вогнепальна зброя», інформацію про назву і тип вогнепальної зброї, а також пояснити підстави надання відзнаки «Вогнепальна зброя».

Утім, 24 червня МВС повідомило, що відповідь потребує опрацювання великого обсягу інформації та її пошуку серед значної кількості даних, а відтак, відомство скористалося передбаченою в законі відстрочкою на надання відповіді у 20 днів.

Остаточна відповідь надійшла 19 липня. У ній ідеться про те, що в результаті пошуку серед значної кількості даних, у наданні частини запитуваної інформації відмовлено. Зокрема у наданні відомостей про поіменний список депутатів, які отримали відзнаку «Вогнепальна зброя», а також не надала інформацію про назву і тип «Вогнепальної зброї».

Неможливість надання запитуваних даних обґрунтовано п. 5 ст. 6 Закону «Про захист персональних даних», де вказано, що обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта, а в даному разі зазначені особи – народні депутати – згоди не надавали.

 «Доступ до правди»