Офіс Омбудсмана відкрив провадження щодо ненадання декларацій директорів комунальних підприємств Краматорська

9 Вересня 2016 11:44

Офіс Уповноваженого з прав людини відкрив провадження на звернення Андрія Романенка щодо порушення чотирма комунальними підприємствами Краматорська права на інформацію.

Про це повідомляє Центр громадського контролю «ДІЙ-Краматорськ».

Журналіст центру Андрій Романенко надіслав запити з проханням надати декларації директорів комунальних підприємств за 2015 рік. Зокрема йдеться про КП «Бюро технічної інвентаризації», КП «Служба єдиного замовника», КП «Краматорський водоканал» і Комунальне автотранспортне підприємство «052810».

КП «Краматорський водоканал» відповіло, що оплата праці працівників «Краматорського водоканалу» не здійснюється за рахунок місцевого та державного бюджетів.

Також вказано, що у володінні підприємства відсутня інформація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік адміністрації підприємства.

Разом з тим, у відповіді комунальники послалися на ст. 1 ЗУ «Про місцеве самоврядування», де вказано, що посадова особа місцевого самоврядування – це особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження у здійсненні організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

КП «052810» вказало, що, згідно з ч. 3 ст. 78 Господарського кодексу, воно є комунальним комерційним підприємством і не є суб’єктом владних повноважень

А також, що у інформації, яка є у деклараціях, відсутня загроза здоров’ю, безпеці особи, групі осіб чи довкіллю. Відсутні також дані, які стосуються інтересів національної безпеки, або дані, які порушують права людини, а дані про керівника підприємства ніяким чином не впливають на життя суспільства.

Відтак, комунальники вимушені відмовити у наданні копії декларацій за 2015 рік.

КП «Служба єдиного замовника» відповіло, що розпорядники інформації зобов’язані надавати інформацію на запити, якщо володіють інформацією про стан довкілля, про якість харчових продуктів, про аварії, катастрофи, а також інформацією, яка становить суспільний інтерес.

Запитувана ж інформація не містить питання по вказаним темам.

Також комунальники послалися на ЗУ «Про засади запобігання корупції» та написали, що декларації посадових осіб, юридичних осіб публічного права не обов’язкові для оприлюднення на веб-сайтах або офіційних друкованих видань, тому декларації директорів не є публічними в розумінні ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

КП «БТІ» написало, що не отримує зарплату за рахунок місцевого або державного бюджету. А також, що підприємство не є суб’єктом владних повноважень і не є державним органом. Відтак, директор не є керівником суб’єкта владних повноважень та не є державним службовцем. 

«Доступ до правди»