Чому Офіс Омбудсмана судиться з директоркою миколаївської лікарні? Як не варто поводитися розпорядникам

5 Жовтня 2021 13:50

Офіс уповноваженого Верховної Ради України з прав людини подав позовну заяву до суду щодо директорки комунального неприбуткового підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Світлани Федорової через відмову в наданні відповіді на інформаційний запит.

Про це повідомляє Інститут масової інформації.

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини в Миколаївській області Вадим Жепало моніторив виконання розпорядниками вимог щодо оприлюднення ними інформації на окремому порталі і надіслав інформаційний запит до кількох миколаївських лікарень, про що розповів у своєму фейсбуці

Однак замість відповіді на запит, за його словами, керівниця одного з медзакладів зателефонувала йому та «крила матом».

«Ми всі робимо свою роботу, і до сьогодні я не здогадувався, що тут можуть бути питання одне до одного. За дорученням уповноваженого зранку відправив другий запит на шість установ, і тут така халепа… Прямо на вказаний мною телефон дзвонить один з керівників медичного закладу і матом криє мене за те, що я насмілився направити їй такий запит. […] Я завжди готовий до конструктивної критики, не раз у мене виникали конфліктні ситуації, але такого хамства я не бачив навіть у найгірших закритих закладах. […] Я чекаю вибачень від цієї людини», – написав тоді Вадим Жепало.

За даними видання «Преступности.НЕТ», регіональний координатор Офісу омбудсмана зареєстрував позов щодо порушення права на доступ до інформації 31 серпня. Справу призначено до розгляду.

Це вже не перший випадок, пов'язаний із нестандартною реакцією директорки лікарні Світлани Федорової на запит про доступ до публічної інформації. Раніше директорка комунального підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» не надала журналістці видання «Преступности.НЕТ» Юлії Акимовій запитуваної інформації, яка стосувалася контракту між лікарнею та облрадою. Пізніше облрада надіслала відповідь на цей запит, втім, приховала в ньому пункт щодо заробітків директорки лікарні.

Сама ж Світлана Федорова замість відповіді звернулася до ТОВ «ІА «Українська медіа група» (видання «Преступности.НЕТ») з інформаційним запитом, у якому просила надати штатний розпис, фінансові звіти, перелік майна та біографію керівника видання.

Коментар «Доступу до правди»:

Ми завжди радимо і запитувачам, і розпорядникам залишатися в межах правового поля, не виявляти емоції, не скандалити і не обмінюватися дешевими кпинами. Публічна інформація - це не вуличний скандал, а сфера, яка регулюється законодавством. У відповідь на запит належить надати змістовну відповідь, а не подавати інший запит, тим паче вдаватися до нецензурних образ запитувача. 

Деякі розпорядники забувають, що публічна інформація - це та, яка належить нам всім, а вони є саме її розпорядниками, а не одноосібними власниками. І саме тому мають подати її на запит будь-якого громадянина. Більше того, суспільство має не тільки право, але й обов'язок контролювати витрати публічних коштів та розпорядження державним та комунальним майном. 

 

«Доступ до правди»