Офіс Омбудсмана: Пріоритет у сфері доступу – зміна законодавства

31 Серпня 2016 13:21

Ірина Кушнір, представник Уповноваженого з прав людини – начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, заявила, що пріоритетом Офісу Омбудсмана у сфері доступу до публічної інформації на наступний рік будуть зміни до законодавства.

«Без цих законодавчих змін імплементація закону «Про доступ до публічної інформації» шкутильгатиме на обидві ноги», – наголосила вона під час круглого столу «Об’єднання зусиль громадськості та Омбудсмана для контролю за дотриманням права знати в Україні» (Секретаріат Уповноваженого, 31.08.2016).

Кушнір пов’язала провал у парламенті попередніх законодавчих змін – законопроектів 2913 та 2043а з недостанім просуванням необхідності прийняти ці документи у ЗМІ, нерозумінням у суспільстві та депутатському середовищі необхідності цих змін.

Також вона зазначила, що зараз над створення нових законопроектів займаються два експерти, які розробляють зміни до профільного  законодавства.

«Концептуально залишаться ті самі положення: посилення контролю за виконанням закону, а відтак – повноважень офісу Омбудсмана, делегування функцій складання адміністративних протоколів представникам громадянського суспільства», – сказала Ірина Кушнір.

Щойно зміни до законодавства буде напрацьовано, їх буде передано на обговорення громадськості. Хто з депутатів буде формальним автором законодавчих змін, що напрацьовуються, поки невідомо.

 

«Доступ до правди»