Офіс Омбудсмана отримав за рік 4200 скарг на порушення права на доступ

1 Березня 2019 11:37

Офіс Уповноваженого з прав людини за 2018 рік розглянув 4200 скарг на порушення права на доступ. Таку цифру надано «Доступу до правди» на інформаційний запит до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Крім цього відділ права на звернення та отримання інформації та Відділ у сфері захисту персональних даних отримав 5460 оскаржень порушеного права на звернення громадян та 805 звернень щодо порушеного права на приватність (захист персональних даних).

Олексій Кабанов, заступник директора Департаменту моніторингу інформаційних прав Офісу,  під час дискусії, організованій міжнародною правозахисною організацією Freedom House, розповів, що фактично розгляд скарг у сфері доступу до публічної інформації здійснює один відділ права на звернення та отримання інформації, чисельність якого 12 осіб з них 2 особи це керівник відділу та особа, що займається документальним забезпеченням. У зв’язку з цим до розгляду скарг у цих сферах залучаються працівники інших відділів особи. У підсумку вказану роботу здійснює 14 осіб.

«Наведені дані свідчать про непропорційність кількості працівників структурних підрозділів навантаженню, яке на них покладається (в середньому 146 звернень на одного працівника за період серпня-грудня 2018 року) без врахування здійснення проваджень відкритих за попередні роки. Значний обсяг навантаження, враховуючи складну адміністративну специфіку розгляду скарг у сфері доступу до інформації, а також відсутність якісної штатної структури вказаного Департаменту призводить до не виконання значного обсягу повноважень покладених на Департамент (складення протоколів про адміністративні правопорушення, моніторинг оприлюднення публічної інформації, ведення нормотворчої роботи)», - наголосив він.

Під час дискусії також прозвучала пропозиція, що одним із можливих варіантів посилення інституційної спроможності Департаменту може стати створення експертної ради із залученням спеціалістів з багаторічним досвідом у сфері доступу до публічної інформації.

На сьогодні багато громадських організацій та громадських активістів готові поділитись досвідом та напрацюваннями, а також можуть допомогти виробити рекомендації, пропозиції щодо законодавчих змін та експертні висновки щодо спірних питань у сфері доступу до інформації тощо.

Такі документи могли б стати основою для офіційних позицій Уповноваженого ВРУ з прав людини, що, у свою чергу, сприятиме формуванню єдиної практики у цій сфері.

«Доступ до правди»