Офіс Омбудсмана: Органи влади не надають інформації про вільні землі. Громадськість має тиснути

18 Грудня 2015 13:08

Органи місцевого самоврядування часто відмовляють громадянам у наданні інформації про вільні земельні ділянки під забудову, аргументуючи тим, що немає генплану, кадастрового плану населеного пункту, або не виконано зонування. Про це заявила Ірина Кушнір, представник Уповноваженого – начальник управління з питань    підготовки конституційних подань та дотримання права на доступ до публічної інформації, на круглому столі «Роль та місце громадських організацій в процесі становлення прозорості та підзвітності органів влади».

 

«У нас є багато скарг з різних регіонів України, щоб констатувати системність порушення», - наголосила представник Уповноваженого.

Зараз офіс Омбудсмана готує подання Уповноваженого з прав людини, в якому констатуватиме, що відсутність генплану – це проблема рад, а не громадян.

«Не можна відсутністю грошей на цю роботу прикривати небажання створювати містобудівну документацію міста протягом багатьох років. Ради мають обов’язок оприлюднювати генплани на своїх сайтах і ніхто їх від цього обов’язку не звільняв», – сказала Кушнір.

За її словами, подання Омбудсмана – це єдиний спосіб реагування на системну державну проблему, доступний офісові Уповноваженого. На думку Кушнір, прогрес у цьому питанні залежатиму від громадського тиску на органи місцевого самоврядування.

Як відомо, питання виділення земельних ділянок під забудову загострилося у зв’язку з тим, що відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасникам бойових дій надаються, серед інших,  такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

«Доступ» нагадує, що матеріали генплану не можуть бути закритою інформацією. Згідно з Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» ч. 11 ст. 17, «Матеріали генерального плану населеного пункту не можуть  містити  інформацію  з  обмеженим  доступом  та  бути обмеженими в доступі.   Загальна   доступність  матеріалів  генерального  плану
населеного   пункту  забезпечується  відповідно  до  вимог  Закону  України  "Про  доступ  до публічної інформації" шляхом надання  їх  за  запитом  на інформацію, оприлюднення на веб-сайті органу  місцевого  самоврядування,  у тому числі у формі відкритих даних,  на  єдиному  державному  веб-порталі  відкритих  даних,  у місцевих  періодичних  друкованих  засобах  масової  інформації, у загальнодоступному    місці    у   приміщенні   органу   місцевого
самоврядування».

 

«Доступ до правди»