Однаковий запит – різні відповіді

19 Жовтня 2020 08:40

У відповідь на запит журналіста медіапорталу DOZOR в управлінні Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) у Кіровоградській області відповіли, а на аналогічний запит в управлінні капітального будівництва Кропивницького надіслали відмову, пославшись на те, що інформація не є публічною.

Журналіст запитував про готовність до експлуатації відкритого напередодні виборів міським головою «прозорого офісу». та просив надати підтверджуючі документи. 

Запитання виникло, оскільки у системі електронних закупівель «Prozorro» ремонтні роботи по об’єкту «Прозорий офіс» мали тривати до 30 листопада. Втім, ЦНАП відкрили у День міста – 19 вересня, а журналісти запідозрили у цьому поспіх і передбвиборний піар.

Сумніви підтвердила відповідь ДАБІ, згідно з якою у липні 2018 року дозвіл на виконання робіт замовник отримав. Однак об’єкт в експлуатацію офіційно не введено.

«У реєстрі будівельної діяльності (далі – Реєстр) дані щодо реєстрації декларації про готовність до експлуатації об’єкта «Реконструкція будівлі по вулиці Архітектора Паученка, 41/26 для створення і функціонування центру надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс» м. Кропивницький відсутні», – повідомили у відповідь на запит в ДАБІ у Кіровоградській області.

Тим часом управління капітального будівництва Кропивницького відмовило журналістам відповідати на ці ж питання, мотивуючи тим, що запитувана інформація про те, чи введена в експлуатацію будівля, в яку ходять містяни отримувати послуги, не належить до публічної. Також у запиті відповіли, що розглядатимуть журналістський запит як звернення громадянина.

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації у Кіровоградській області, зазначив, що така відповідь від міськради є порушенням прав журналістів на отримання інформації.

«У відповіді міської ради є порушення прав журналістів на доступ до публічної інформації. В запиті направленому журналістами відсутні елементи звернення, про яке говорять представники міськради. Всі питання стосуються саме надання інформації, а не якихось інших прохань», – коментує Павло Лісниченко

«Доступ до правди»