Ні Генпрокуратура, ні виконавча служба не ведуть обліку справ щодо порушення права на доступ

10 Листопада 2017 12:05

Генеральна прокуратура України та Департамент державної виконавчої служби відділ примусового виконання рішень не ведуть окремого обліку щодо статистики розслідування справ та виконання судових рішень щодо порушення права на доступ до публічної інформації.

Про це державні органи повідомили у відповідях на запити.

У Генпрокуратурі зазначили, що у їхній звітності не виокремлюються відомості за окремими ознаками злочину:

 «Відомості про зареєстровані кримінальні правопорушення (провадження) та результати їх розслідування узагальнюються у звітності за формою №1 «Єдиний звіт про кримінальні правопорушення».

Виконавча служба також повідомила, що узагальнює основні показники своєї роботи, «що дає об’єктивну оцінку стану примусового виконання рішень судів та інших органів за відповідний звітний період».

Виконавча служба також вказала, що окремий облік виконавчих документів за якими боржник зобов’язаний надати інформацію у відповідності до вимог ЗУ «Про доступ до публічної інформації» формою звітності служби  не передбачено.

Запит на інформацію було подано в рамках діяльності громадської коаліції за зниження фінансових бар’єрів у доступі до публічної інформації.

Як відомо, ГО Centre UA, Інститут масової інформації,  правозахисна організація Freedom House, ГО Інститут розвитку регіональної преси, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини та Харківська правозахисна група підписали Меморандум про створення коаліції «За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації».

Основна мета кампанії – зменшення судового збору в адмінсудах та скасування авансового внеску у виконавчих провадженнях у справах про доступ.

Зараз судовий збір для фізичних осіб, які бажають оскаржити ненадання/надання неповної інформації до суду, становить 640 грн, для юридичних осіб – 1600 грн. Вартість відкриття виконавчого провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа, коштує 6 400 грн.

На думку підписантів меморандуму, такі високі фінансові бар’єри фактично блокують можливість для багатьох журналістів та громадських активістів відстоювати право на інформацію в суді.

Даний меморандум відкритий для підписання іншими організаціями.

Форма для підписання

«Доступ до правди»

Читайте також:

За півроку суди першої інстанції стягнули 60 тисяч гривень за розгляд справ по доступу

Знайти і підтримати у суді: оголошено конкурс на 12 випадків порушення права на доступ 

Підписано меморандум за зниження судового збору по доступу