Непростий запит: як запитати СБУ і не отримати відмови (кейс)

16 Червня 2021 08:56

Адвокатеса, партнерка ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко проконсультувала видання «Грати», як скласти правильний запит на отримання публічної інформації від Служби безпеки України.

Журналістка видання «Грати» Ганна Соколова звернулась за юридичною консультацією до «Доступу до правди». 

«Ми звернулись за допомогою, оскільки не були впевнені у правильності оформлення запиту і потребували поради юриста. Зокрема, у Законі «Про доступ до публічної інформації» я прочитала, що інформація, яку ми запитуємо, може мати обмежений доступ»,  - пояснює Ганна Соколова.

Людмила Опришко порадила спочатку описати ситуацію, якої стосується запит:

«У провадженні Орджонікідзевського районного суду Харкова перебуває справа № 623/1355/16-к за обвинувальним актом у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 14.11.2014 року № 420142203200000014, щодо Кузьки Дмитра Володимировича та Пухова Юрія Олександровича, обвинувачених за частиною 2 статті 28, частиною 3 статті 365, частиною 2 статті 127, частиною 2 статті 28, частиною 3 статті 135 Кримінального кодексу України.

Інформація про зазначену справу оприлюднена у Єдиному державному реєстрі судових рішень, зокрема, за посиланнями: https://reyestr.court.gov.ua/Review/90482539, https://reyestr.court.gov.ua/Review/96785481, https://reyestr.court.gov.ua/Review/97339220 тощо.

З інформації, оприлюдненої на веб-порталі «Судова влада» (https://court.gov.ua/fair/) про стан розгляду справ, видно, що зазначена справа призначена до судового розгляду на 10.06.2021 на 14:00. Учасниками судового розгляду (сторонам спору) є: Представник потерпілого: Бабій Інна Станіславовна, Представник потерпілого: Ус В’ячеслав Едуардович, обвинувачений: Кузька Дмитро Володимирович, обвинувачений: Пухов Юрій Олександрович, Прокурор: Військова прокуратури сил антитерористичної операції, цивільний відповідач: Державна казначейська служба України, цивільний відповідач: Служба Безпеки України, Захисник: Головненко Михайло Миколайович, Захисник: Олійник Олександр Олександрович, потерпілий: Агафонов Сергій Петрович.

Відповідно до обвинувального акту, станом на листопад 2014 року обвинувачені Кузька і Пухов були співробітниками Служби безпеки України, тимчасово відрядженими до Антитерористичного центру при СБУ, розташованому в Краматорську Донецької області».

Наступним важливим елементом запиту стали чітко сформульовані запитання:

«1. Чи перебувають Кузька Дмитро Володимирович та Пухов Юрій Олександрович на службі в органах Служби безпеки України?

2. Якщо так, то які посади вони обіймають та коли були призначені на них?

3. Чи відсторонювались зазначені особи від своїх посад у зв’язку з обставинами, зазначеними в обвинувальному акті, коли, на який строк, чи виконують вони свої посадові обов’язки в теперішній час?

4. Чи звільнено зазначених осіб із служби в органах СБУ і якщо так, - коли і на якій підставі?

5. Чи оспорювали в судовому порядку зазначені особи своє відсторонення та/або звільнення тощо, якщо такі мали місце, і які результати судового розгляду?»

При цьому запитувачі додатково акцентували на публічності запитуваної інформації та суспільній важливості:

«Принагідно звертаємо Вашу увагу на те, що інформація про перебування Кузьки Дмитра Володимировича та Пухова Юрія Олександровича на службі в органах Служби безпеки України є відкритою публічною, оскільки вона відображена на загальнодоступних публічних веб-ресурсах судової влади та в численних судових рішеннях, ухвалених за наслідками розгляду згаданого вище обвинувального акту.

Відповідно до частин 3 та 4 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» навіть інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо він правомірно оприлюднив її раніше; крім того, інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо немає законних підстав для обмеження у доступі до такої інформації, які існували раніше.

Більше того, звертаємо увагу на значний суспільний інтерес до зазначеної справи, яка тривалий час розглядається судами, про який свідчить, зокрема, наявність спостереження за нею з боку представника Моніторингової місії ООН з прав людини».

Також адвокатка наголосила на тому, що запит доцільніше подавати не від редакції і не на бланку, а від фізичної особи. 

Юридична допомога надається в рамках проєкту "Посилення громадянської журналістики в Україні", що реалізується за фінансової підтримки United Nations Democracy Fund (UNDEF)

«Доступ до правди»