Неправомірна відмова: у Мін’юсті не надали інформацію про кількість хутрових підприємств

25 Березня 2020 10:13

Запитувачка звернулася до Міністерства юстиції з проханням надати інформацію щодо того, скільки в 2019 році в Україні діяло підприємств із виробництва натурального хутра, зазначивши їхні назви та адреси. Запит і відповідь на нього оприлюднені на платформі «Доступ до правди».

На цей запит дало відповідь не міністерство, а державне підприємство, яке здійснює технічне та технологічне забезпечення Єдиних та Державних реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції України.

На думку медіа-юристки громадської організації «Центр демократії та верховенства права» Христини Буртник, отримана відповідь є незаконною.

«Фактично цю відповідь можна перефразувати так: «Так, інформація відкрита і у нас є. Ви або замовляйте у нас послугу з обробки статистичних та/або аналітичних даних, або завантажуйте самостійно реєстр у формі відкритих даних і, використовуючи фільтри документу формату xml, побачите інформацію», – пояснила вона.

За словами експертки, важко погодитись із тим, що для вибору інформації по критеріях (наприклад, по КВЕДу, який передбачає виготовлення хутряних виробів) потрібно проводити аналітичну роботу, а отже, що потрібно створити інформацію у відповідь на запит.

«Оскільки дані у цьому форматі структуровані, потрібна суто технічна робота із їх структурування та сортування за певними параметрами, що не займає багато часу. Отже, розпоряднику нічого не заважало зробити технічну вибірку інформації, яка знаходиться в одному документі. Така вибірка не є створенням інформації. Запитувана інформація повинна надаватись у порядку Закону «Про доступ до публічної інформації». Також розпорядник міг у відповідь на запит надіслати сам документ у форматі відкритих даних, про який ДП тільки зазначив у відповіді. Проте нічого із цього розпорядник не зробив, чим порушив право запитувачки на отримання публічної інформації», – підсумувала Христина Буртник.

«Доступ до правди»