Нечитабельні документи у відповідь на запит: як протидіяти

16 Березня 2023 00:00

Користувачка Ірина Кравченко поскаржилась, що розпорядник зажадав гроші за сканування документів, але після сплати надав документи, відскановані в повністю нечитабельному вигляді. Медіаюристка, експертка з питань доступу Ольга Вдовенко радить оскаржувати таку ситуацію до самого розпорядника, а тоді до Уповноваженого.

Користувачка Ірина Кравченко зазначила, що отримала у відповідь на свій запит настільки не якісно відсканований документ, що він виглядав як «різнокольорові прямокутники».

На думку експертки з питань доступу до публічної інформації, адвокатеси ГО «Платформа прав людини» Ольги Вдовенко, спершу у такій ситуації варто звернутись до розпорядника.

«В першу чергу варто попросити надати якісні копії (звернутись безпосередньо до того, хто готував відповідь, або до керівника  розпорядника). По своїй суті надання неякісних копій не можна однозначно трактувати як порушення права на доступ, тому таку ситуацію варто врегульовувати мирним шляхом: запросити якісні копії, попросити надати в електронному вигляді, тощо», - каже Ольга Вдовенко.

Якщо ж розпорядник не пішов назустріч – варто оскаржувати це до Уповноваженого або до суду.

«Якщо надалі розпорядник відмовляється, можна поскаржитись Уповноваженому з посиланням на бездіяльність розпорядника, що порушила законні права запитувача. Для цього варто аапелювати до норми в законі про доступ, яка дозволяє оскаржувати ІНШІ рішення чи бездіяльність розпорядника. Якщо документи неможливо прочитати, то можна вважати, що запитувач не може отримати ту інформацію, яку просив. Він не може її опрацювати, використати для доведення до громадськості тощо. Але це оскарження можна робити тільки якщо будуть вагомі підстави – якщо розпорядник вперто не хоче давати нормальні копії. Тоді в цьому вбачається якийсь умисел. Якщо ж не може дати, бо їх не існує в нормальній якості, то нічого не оскаржиш», - пояснює Ольга Вдовенко.

Ірина Кравченко каже: «Два повторних запита з проханням за 600 грн надати файл в нормальній якості, розпорядник проігнорував. Тому я подала позов до суду і чекаю, коли завершиться її розгляд» 

 

 «Доступ до правди»