Нацполіція відмовилася надавати поіменні списки з результатами атестації

15 Вересня 2016 12:08

Національна поліція та Головне управління національної поліції у Харківській області не надали інформацію про результати атестації поліцейських із вказанням їхніх прізвищ.

Про це стало відомо з відповіді Національної поліції України та Головного управління Національної поліції в Харківській області на запит Юрій Максимовича.

Запитувач інформації Юрій Максимович надіслав запит у Національну поліцію України, а також звернувся на урядову гарячу лінію в ГУНП у Харківській області з проханням надати інформацію про результати та хід атестування поліцейських з вказанням прізвища.

У відповідь на запит Департамент кадрового забезпечення Нацполіції повідомив, що порядок атестування визначено Інструкцією про порядок проведення атестування поліцейських, яка була затвердженому за наказом Міністерства внутрішніх справ 17 листопада 2015 року.

У п.5 р.1 Інструкції вказано, що атестування проводиться атестаційними комісіями органів поліції, які створюються керівниками. Атестаційні комісії органів поліції затверджуються згідно з наказом керівника після погодження персонального складу із Нацполіцією України.

Протоколи за результатами атестування зберігаються в підрозділі кадрового забезпечення органів поліції, де проходить службу поліцейський, який атестувався.

Інформація щодо запрошення поліцейських на атестування розміщується на офіційному веб-сайті територіального органу поліції.

Також на сайті розміщується інформацію з результатами атестування поліцейських, які не ознайомилися письмово з результатом свого атестування. Інше нормативно-правовими актами МВС та Національної поліції не передбачено.

Відтак, Національна поліція повідомила, що не може надати інформацію.

ГУНП у Харківській області повідомило результати атестування керівників вищої і середньої ланки, але не вказала імена поліцейських.

Щодо результатів атестації вищої ланки, то з 52 керівників:

·         12 осіб отримали висновок «4» (займаній посаді не відповідає, підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність).

·         7 осіб отримали «3» (займаній посаді не відповідає, підлягає переміщенню на нижчу посаду через службову невідповідність).

·         29 осіб отримали «1» (займаній посаді відповідає), у тому числі 1 – за рішенням апеляційної комісії.

·         3 особи отримали «2» (займаній посаді відповідає, заслуговує призначення на вищу посаду).

·         1 працівників цієї категорії перебуває на лікарняному.

Щодо результатів атестації керівників середньої ланки, то з 375 керівників:

·         62 особи отримали «4» (займаній посаді не відповідає, підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність), у тому числі 3 – за рішенням апеляційної комісії.

·         92 особи отримали «3» (займаній посаді не відповідає, підлягає переміщенню на нижчу посаду через службову невідповідність), у тому числі 3 за рішенням апеляційної комісії.

·         191 особа отримала «1» (займаній посаді відповідає), у тому числі 2 за рішенням апеляційної комісії.

·         30 осіб отримали «2» (займаній посаді відповідає, заслуговує призначення на вищу посаду).

ГУНП також повідомило, що згідно з п.25 Інструкції, результати осіб, які упродовж 5 днів не ознайомлюються без поважних причин з висновками, оприлюднюються на офіційному веб-сайті МВС, Нацполіції чи відповідного органу поліції.

Відтак, на веб-сайті ГУНП у Харківській області були оприлюднені результати лише тих працівників, які не ознайомилися з висновками атестування.

Крім того, згідно з Інструкцією оприлюднення загальних результатів атестування не передбачено. Така інформація надається громадянам у порядку ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Юристка «Сильних громад» Наталя Рижкова зауважує, що відомості про результати та хід атестування поліцейських із зазначенням прізвища мають бути надані на запит.

«Такі відомості не відносяться до інформації з обмеженим доступом та мають бути надані на запит», – вказує юристка.

Як відомо, публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом. До інформації ж з обмеженим доступом відноситься конфіденційна, таємна та службова інформація.

Також ГУНП Харківщини повідомило у відповіді на запит, що вони не є розпорядником інформації про результати проведення атестації по всій Україні.

«Розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов'язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача», – коментує відповідь ГУНП Наталя Рижкова.

Окрім того, Юрій Максимович 6 вересня створив петицію про оприлюднення поіменних результатів проведених атестування поліцейських. Також у петиції пропонується внести зміни до Інструкції про порядок атестування з метою оприлюднення усіх проведених атестувань.

 «Доступ до правди»