Національна поліція – на запит щодо «тітушки»: ми не є правонаступником МВС

3 Квітня 2017 13:11

Головне управління національної поліції у місті Києві у відповідь на запит журналістів повідомило, що не є правонаступником Головного управління Міністерства Внутрішніх справ у місті Києві, а отже, не має інформації щодо скоєння правопорушень Юрієм Крисіним  у той час, поки він перебував під домашнім арештом і державною охороною. Про таку відповідь на запит повідомляє «Медійна ініціатива з прав людини» на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Журналісти звернулися до Національної поліції у зв’язку з тим, що Юрій Крисін, підозрюваний у причетності до вбивства журналіста В’ячеслава Веремія, здійснив два злочини у 2015-2016 роках. У цей час він начебто перебував під цілодобовою охороною представників правоохоронних органів.

У запиті просили надати наступну інформацію:

1. Який саме підрозділ забезпечував заходи безпеки з метою захисту життя та здоров’я Крисіна Ю.В. згідно з постановою Печерського райсуду міста Києва від 26 травня 2014 року?

2. У який саме період цей підрозділ забезпечував заходи безпеки з метою захисту життя та здоров’я Крисіна Ю.В.?

3. Чи забезпечуються на сьогоднішній день заходи безпеки з метою захисту життя та здоров’я Крисіна Ю.В.? А якщо ні, то хто, коли і в якій спосіб прийняв рішення про припинення забезпечення заходів безпеки з метою захисту життя та здоров’я Крисіна Ю.В.?

4. Чи було проведене службове розслідування (або службова перевірка) у зв’язку із вчиненням злочину Крисіним Ю.В. в той час, коли він перебував під цілодобовою охороною представників українських правоохоронних органів? Якими є результати цього розслідування (перевірки)?

Спершу Національна поліція відповіла, що запитувана інформація належить до службової. Однак, після скарги до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, поліція повідомила, що запитувана інформація перебувала у володінні Головного управління МВС, яке перебуває в стані припинення, і що Головне управління Нацполіції не є правонаступником Головного управління МВС.

«Якщо Нацполіція не є правонаступником МВС, то на якій підставі, наприклад, Нацполіція може користуватися документами, які були створені в процесі діяльності МВС, реєстрами та базами даних? Хто має право та зобов'язаний здійснювати слідство у рамках зареєстрованих ще до реформи кримінальними провадженнями? На якій підставі всі ці люди окупували майно МВС, носять табельну зброю? Чи правильно ми розуміємо, що правонаступництво Нацполіції є вибірковим? Тобто це ми берем, а це ми не беремо?», - йдеться у дописі громадської ініціативи.

Нагадаємо, у грудні 2016 року Апеляційний суд Києва втретє відпустив під цілодобовий домашній арешт Юрія Крисіна, який брав участь у побитті журналіста В’ячеслава Веремії.

 

«Доступ до правди»