«Наша мета - не покарати того, хто закрив інформацію або вчасно її не надав, а в тому, щоб пояснити чиновнику, чому такі дії можуть призвести до порушення прав особи на доступ до інформації», - Валерія Лутковська

25 Березня 2016 11:28

Омбудсмен України Валерія Лутковська дала інтерв’ю про доступність інформації. Повне інтерв’ю опубліковане на сайті «Голосу України».

Український Закон «Про доступ до публічної інформації» був визнаний одним з найкращих в Європі, але це не означає, що громадськість не зіштовхується з проблемами закритості інформації, яку підтримує бюрократія. «Адже закрита інформація — це шлях до корупції, і по суті цей закон є найкращою зброєю в руках суспільства саме для боротьби з корупцією», - прокоментувала Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська.

Сьогодні офіс омбудсмена складається з чотирьох регіональних представництв, а також завдяки співпраці з програмою розвитку ООН з 17 регіональних громадських координаторів, які вже можуть проводити перевірки, але не можуть складати протокол. Уповноважена з прав людини зауважує, що такий розподіл обов’язків не найпродуктивніший, але вже навіть в такому режимі є певні успіхи. Наприклад, в Україні  вже склалася позитивна судова практика та є ті, хто був притягнутий до адміністративної відповідальності.

Разом з тим, карати – це на завдання омбудсмена. «Наша мета – пояснити чиновнику, чому такі дії можуть призвести до порушення прав особи на доступ до інформації», - пояснила Валерія Лутковська в інтерв’ю.

Утім, досі у сфері закону про доступ до публічно інформації є підводні камені. Одним з них є проблема приватної інформації – часто через це громадяни отримують відмову на запит.  «Найбільша проблема в необізнаності громадян — це та сфера, яка давно існує на території Європи і довго не існувала у нас, — приватність», - прокоментувала Уповноважена  - «хоча приватність не може стояти на заваді отримання інформації».

 

Також Валерія Лутковська повідомила, що на Комітеті ВР з питань правоохоронної діяльності був розглянутий проект закону щодо запровадження системи «омбудсмен плюс». «Ми хочемо залучити громадських моніторів, щоб вони разом із нами мали доступ до закритої інформації, аналізували, чому вона закрита, і дійшли висновку, що вона має бути відкрита чи має залишатися закритою», - пояснила механізм Уповноважена