Найвідкритішим з ЦОВВ визнали Космічне агентство України: результати моніторингу

2 Жовтня 2017 14:05

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини оголосив рейтинги моніторингу та оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень та нагородив переможців спеціальними відзнаками. Результати було оголошено під час конференції «День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації».

Моніторинг проводили Офіс Уповноваженого та ГО «Платформа прав людини», центр «Ейдос» та Асоціація українських моніторів дотримання прав людини.

 «Подібні моніторинги та оцінка рівня відкритості суб’єктів владних повноважень будуть здійснюватись щорічно. Тому відмінникам бажаємо докласти максимум зусиль для підняття індексу відкритості до 100%, а тим, хто займає останні щаблі рейтингу – попрацювати над покращенням результатів та довести, що відкритій владі в Україні бути!», - зазначила на своїй сторінці у мережі Фейсбук Ірина Кушнір.

У номінації «Відкрита влада» спеціальними відзнаками було нагороджено Донецьку, Харківську та Вінницьку ОДА.

У номінації «Відкрита рада» - Херсонську, Чернівецьку та Івано-Франківську міські ради.

У номінації «Відкритість» приміщення для доступу до інформації» було нагороджено Державне космічне агентство України, Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру та Міністерство соціальної політики України.

У номінації «Відкритий суд» призові місця посіли Апеляційний суд міста Києва, Одеський апеляційний господарський суд, Вінницький апеляційний адміністративний суд.

Наведені рейтинги ґрунтуються на дослідженнях, які проводилися громадськими організаціями у співпраці з Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у рамках Платформи «Омбудсман плюс».

Методологія складається з 4-х розділів та дозволяє комплексно оцінити рівень забезпечення доступу до публічної інформації її розпорядниками:

1.       Імплементації необхідних норм для забезпечення доступу до публічної інформації в офіційних документах, якими керуються у своїй роботі органи влади.

2.       Забезпечення доступу до публічної інформації у відповідь на інформаційний запит.

3.       Забезпечення доступу до публічної інформації шляхом оприлюднення на офіційних сайтах.

4.       Забезпечення умов та безпосереднього доступу до публічної інформації в приміщенні суб’єктів владних повноважень.

 фото - сторінка Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у мережі Фейсбук

 

«Доступ до правди»