Найкраще надають інформацію на запити у Вінницькій та Сумській ОДА (+результати рейтингу по Україні)

3 Червня 2016 14:09

Вінницька обласна рада, Вінницька облдержадміністрація і Чернівецька міська рада мають найбільший загальний рейтинг за результатами моніторингу дотримання законодавства про доступ до публічної інформації. Про це стало відомо з дослідження Центру демократії та верховенства права у рамках проекту Платформа «Омбудсман Плюс».

За підсумками чотирьох хвиль моніторингу найкращі показники щодо виконання закону про доступ до публічної інформації мають такі розпорядники:

·         Серед ОДА – Вінницька, Сумська і Дніпропетровська.

·         Серед міських рад – Чернівецька, Луцька і Одеська.

·         Серед обласних рад – Вінницька, Волинська і Тернопільська обласна рада.

Найгірший рейтинг у таких розпорядників:

·         Серед ОДА – Київська, Харківська і Донецька ОВЦА.

·         Серед міських рад – Дніпропетровська, Миколаївська і Харківська.

·         Серед обласних рад – Хмельницька, Миколаївська і Київська обласна рада.

Як повідомляє ЦЕДЕМ, проект Платформа «Омбудсман Плюс» тривав більше шести місяців. За цей час монітори проекту на місцевому рівні дослідили роботу обласних та міських рад обласних центрів, а також обласних державних адміністрацій.

У результаті, монітори надіслали 700 запитів на публічну інформацію, відвідали 40 засідань сесій рад, дослідили організацію роботи спеціальних місць для роботи запитувачів інформації з документами.

Перша хвиля моніторингу стосувалася роботи структурних підрозділів і спеціальних місць для ознайомлення з документами.

Під час другої хвилі моніторингу запитувачі надсилали запити на публічну інформацію, які стосувалися фінансових ресурсів розпорядників. У результаті виявилося, що на запити надається 61 – 100% інформації, з яких 100% надають інформацію щодо витрат на службовий транспорт. Гірше розкривають інформацію щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, виділення земельних ділянок і квартир.

Третя хвиля моніторингу стосувалася доступу до засідань місцевих рад, оприлюднення актів та їх проектів.

Виявилося, що повністю закритий доступ до засідань у Вінницькій міськраді, Дніпропетровській міськраді, Одеській обласній раді, Київській ОР, Запорізькій ОР. Були виявлені труднощі з отриманням інформації про порядки денні, дати засідань рад, до протоколів і результатів поіменних голосувань. Деякі розпорядники також не оприлюднюють свої акти на офіційних веб-сайтах.

Четверта хвиля моніторингу стосувалася саме надання інформації на запити. Найкраще надавали інформацію у Вінницькій і Сумській ОДА, Луцькій МР, Сумській ОР.

Ознайомитися з повною презентаціє ЦЕДЕМу

Рейтинги розпорядників інформації, складені за результатом усіх хвиль моніторингу:

Рейтинг міських рад

Рейтинг обласних рад

Рейтинг обласних державних адміністрацій

«Доступ до правди»