Нагородна зброя: суд прийшов до висновку про доведеність вини МВС

26 Квітня 2017 13:03

Печерський районний суд Києва, розглянувши матеріали, про притягнення до адміністративної відповідальності директора Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності Міністерства внутрішніх справ України, прийшов до висновку про доведеність вини, але не зміг притягнути його до відповідальності – на момент судового розгляду сплинув 3-місячний строк. Про це ідеться в постанові суду.

Раніше МВС відмовило у наданні на запит інформації про прізвища, імена та по батькові народних депутатів України, які отримали заохочувальну відзнаку «Вогнепальна зброя», назву та типи виданої вогнепальної зброї, конкретних підстав надання такої зброї, мотивуючи тим, що згода на поширення таких даних нагородженими особами не надавалась.

В адміністративному протоколі, складеному Іриною Кушнір, представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, наводиться посилання на дві норми:

- доступ до інформації щодо володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, про використання, розпорядження бюджетними коштами та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які отримали ці кошти або майно не може бути обмежено відповідно до закону (ч. 5 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації»);

- не є конфіденційною інформацією персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка займає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень (частина друга статті 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації»).

 «З огляду на це вбачається, що обробка персональних даних таких осіб, зокрема, їх поширення здійснюється відповідно до закону і, відповідно, не вимагає на це згоди суб’єкта персональних даних. Зброя, щодо якої було подано запит, перебувала у державній власності, що не заперечувалось. Таким чином, інформація про прізвища, імена та по батькові народних депутатів України, які отримали відомчу заохочувальну відзнаку «Вогнепальна зброя», є відкритою, а доступ до неї не може бути обмежено відповідно до закону, крім як в інтересах національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину за умов дотримання сукупності вимог частини другої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», – коментує Кушнір.

Також вона зазначає, що нагородження відзнакою є виявом публічного заохочення громадянина державою за сумлінне виконання обов’язків та заслуги в захисті конституційних права та свобод людини і громадянина.

«Відповідно інформація щодо нагородження є публічною за своїм характером та становить суспільний інтерес», – констатує вона.

 

«Доступ до правди»

Фото – УНІАН