НАБУ відкрило кримінальне провадження про роздачу МВС нагородної зброї: відповідь на запит

27 Листопада 2017 11:59

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило й передало Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) кримінальне провадження про безпідставну видачу чиновниками Міністерства внутрішніх справ цивільним особам нагородної зброї. Про це сказано у відповіді НАБУ на запит «Українських новин».

Також у відповіді зазначено, що 6 липня поточного року детективи Головного підрозділу детективів НАБУ на підставі рішення Солом'янського районного суду Києва внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про початок розслідування кримінального провадження за фактом імовірного скоєння посадовими особами МВС України кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 Кримінального кодексу України за фактом скоєння безпідставного і безкоштовного (без компенсації вартості) нагородження цивільних осіб короткоствольною нарізною вогнепальною зброєю всупереч інтересам служби й нормам чинного законодавства.

При цьому НАБУ вказує, що САП визначила підслідність цього кримінального провадження за іншим правоохоронним органом, куди й були передані матеріали розслідування.

Який саме орган наразі розслідує зазначене провадження, НАБУ не повідомило.

Водночас, у відповіді на запит наголошено на тому, що з 2 березня поточного року детективи бюро розслідують кримінальне провадження за фактом скоєння посадовою особою МВС заволодіння на користь третіх осіб вогнепальною зброєю шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Раніше статистику вручення винагороди пістолетів, автоматів і кулеметів, яка, виходить, велася в МВС, публікував у соціальній мережі Facebook сам Арсен Аваков. За його словами, за 2014-2016 роки він власноруч вручив 1 322 "стовбура", лише близько 100 з яких дісталися цивільним особам.

За підрахунками журналістів, швидкість роздачі зброї міністром склала 32 «стволи» на місяць.

Як писав «Доступ», попри рішення судів, включно із Верховним судом України, «Українські новини» так і не отримали відповіді МВС на запит списку осіб, які отримали від Арсена Авакова «відомчу відзнаку» вогнепальну зброю.

Виконавча служба Мінюсту у встановлені законом терміни не надала відповідь на клопотання «Українських новин» про примусове виконання судового рішення.

«Доступ до правди»

Читайте також:

«Українські новини» отримали 1387 гривень стягнення з МВС, проте так і не отримали інформації про іменну зброю

Зброя в ігнорі: МВС не надає список нагороджених навіть після рішень суду

 

Нагородну зброю отримали 38 поліцейських Харківщині