На запити «Громадське. Запоріжжя» відповіли лише 11 із 28 комунальних підприємств міста

13 Лютого 2017 13:41

11 із 28 комунальних підприємств Запоріжжя не відповіли на запити на отримання публічної інформації від «Громадського телебачення. Запоріжжя». Журналісти намагалися з’ясувати прибутки та витрати КП Запоріжжя у 2016 році. Про це повідомляє сайт «Громадське. Запоріжжя».

Частина підприємств вважає, що вони не є розпорядниками, частина – що запитувана інформація не є публічною.

Комунальні підприємства «Водоканал» і «Тепломережі» відповіли, що інформація про їх витрати та доходи не є публічною.

«Директор КП “Наше місто” зазначив, що вона (інформації) не стосується використання бюджетних коштів. Одразу три підприємства – “Запорізьке інвестиційне агентство”, “ВРЕЖО №7” та “Дубовий Гай” – заявили, що відповідно до Закону “Про доступ до публічної інформації” не є розпорядниками інформації, бо ж у минулому році не отримали жодної копійки з місцевого бюджету. Але приз за найнесподіванішу відмову розділили “Запоріжремсервіс” та “Основаніє” – обидва КП відмовили у наданні інформацію через відсутність підпису журналістки», –  йдеться у матеріалі «Громадське. Запоріжжя».

«Громадське. Запоріжжя» спочатку направило запит на отримання публічної інформації до Запорізької міської ради, однак там, посилаючись на ч.3 статті 22 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», перенаправили запити до кожного комунального підприємства.

Редакція видання подала скаргу до Омбудсмана, зважаючи на порушення ЗУ «Про доступ до публічної інформації», проте після публікації статті мерія надіслала фінансові звіти всіх вищезазначених комунальних підприємств.

Нагадаємо, стала позиція щодо визнання інформації про розпорядження комунальним, державним майном суспільно необхідною викладена у п. 2.4 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 29.09.2016 р. № 10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації», де зазначено, що у силу ч. 5 ст. 6 Закону № 2939VI доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених ч. 5 ст. 6 вказаного Закону. У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 ч. 2 ст. 13 Закону № 2939  VI.

 

«Доступ до правди»