На Закарпатті правоохоронці закрили два кримінальні провадження щодо доступу

17 Серпня 2021 11:08

У Закарпатській області поліція закрила два кримінальні провадження, які були відкриті за заявами журналістки Олени Мудрої щодо ненадання їй відповідей на два інформаційні запити – з боку Виноградівської міської ради та з боку комунального підприємства «Центр інвестицій та розвитку», що належить цій же раді. Про це повідомляє «Інститут масової інформації».

Нагадаємо, у листопаді минулого року Олена Мудра надсилала інформаційний запит, у якому просила надати копії договорів та актів виконаних робіт з підприємцями, що надавали послуги для КП. Оскільки відповіді на цей запит не було отримано, 27 листопада 2020 року Олена Мудра написала заяву до місцевого відділу поліції за ознаками кримінального злочину за статтею 171 Кримінального кодексу України («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»).

У грудні 2020 року журналістка Олена Мудра надіслала Виноградівській міській раді запит про наявність рішень щодо виділення земельної ділянки, де проводилося будівництво. У міській раді авторці запиту констатували про «неможливість надання інформації». З цього приводу медійниця також звернулася до поліції. Втім, кримінальне провадження щодо цієї події було відкрите лише після рішення суду, який зобов’язав місцевий орган поліції внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У липні  журналістка Олена Мудра отримала від відділення №1 Берегівського райвідділу поліції дві постанови про закриття кримінальних проваджень щодо описаних випадків.

Постанова щодо закриття кримінального провадження за фактом ненадання відповіді з боку Центру інвестицій та розвитку датується 6 липня.

Постанова про закриття кримінального провадження за фактом ненадання відповіді по суті з боку Виноградівської міської ради датується 1 липня.

Обидві постанови поліції ухвалено на підставі пункту 2 частини 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу України – «Кримінальне провадження закривається в разі, якщо встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення».

 

Читайте також: Відкрити провадження за перешкоджання журналістській діяльності: поради юриста

 

За словами журналістки Олени Мудрої, наразі вона консультується з юристами щодо доцільності та можливості оскаржити в суді постанови поліції стосовно закриття кримінальних проваджень. Медійниця переконана в наявності підстав говорити про ознаки злочину щодо перешкоджання журналістській діяльності з боку посадових осіб міської ради та комунального підприємства попри те, що цього не встановили ні представники поліції, ні прокуратури, які здійснюють нагляд за досудовими розслідуваннями. 

 

 «Доступ до правди»