На конкурс випадків порушення права на доступ надійшло 35 заявок

18 Грудня 2017 11:19

Коаліція громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації» під час конкурсного відбору випадків відмови у наданні публічної інформації отримала 35 заявок, з них 22 заявки надійшли від громадських активістів, повідомляє ІМІ.

Одна заявка надійшла з Автономної Республіки Крим, яка зараз є тимчасово окупованою Росією.

12 заявок від журналістів друкованих та онлайн-медіа.

Із загальної кількості заявок, що надійшли, 62,9% надіслали жінки, 37,1% – чоловіки.

6 заявок вже підтримано Коаліцією, їм надано юридичну підтримку, судові збори оскаржувачів покрито за рахунок коштів кампанії. Наступні 6 справ буде обрано на цьому тижні.

Як повідомляв «Доступ», Коаліція за зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ також надіслала до Верховної Ради проект закону “Про внесення змін до окремих законів щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)” та пакет супровідних документів.

У законопроекті пропонується знизити ставку судового збору за оскарження права на доступ: для юридичної особи – з 1600 до 640 гривень (юридичною мовою: з 1 до 0,4 розміру прожиткового мінімуму), а для фізичної особи – з 640 до 160 грн (з 0,4 до 0,1 розміру прожиткового мінімуму). Також пропонується знизити авансовий платіж за відкриття виконавчого провадження – фактично з 6400 до 640 грн, тобто встановити не 2, а 0,2 % мінімального розміру заробітної плати.

Також триває збір підписів під Меморандумом, метою якого є проведення спільної адвокаційної кампанії за зниження судового збору в адмінсудах та скасування авансового внеску у виконавчих провадженнях у справах про доступ.

Як відомо, 20 лютого 2017 року Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні підписали Меморандум про створення коаліції «За зменшення фінансових бар’єрів у справах по доступу до публічної інформації».

 

«Доступ до правди»