На капремонт Русанівського каналу вже витратили понад 2 млн гривень, проте розчистку не здійснювали

14 Грудня 2016 11:33

Станом на 24 жовтня 2016 року на капітальний ремонт Русанівського каналу в місті Києві уже витрачено 2151111,56 гривень. Про це повідомляє комунальне підприємство з охорони, утримання та експлуатації водного фонду Києва «Плесо» у відповіді на запит користувача «Доступу до правди».

Зокрема, уточнює розпорядник інформації, у 2015 році вздовж Русанівського каналу відремонтували сходи та лавки на загальну суму 584080,43 грн.

Проте фінансування робіт з очищення Русанівського каналу не здійснювалося.

Як пояснює розпорядник, робочий проект «Розчистка і ремонт споруд Русанівського каналу та концепції розвитку прилеглої території у Дніпровському районі міста Києва (коригування)» від 2014 року очікує на висновок ДП «Укрдержбудекспертизи». На даний момент позитивного висновку немає.

Перед розробкою коригування було розглянуто пропозиції 12 організацій. Одні пропонували механічне очищення (за допомогою екскаваторів); інші – спосіб гідромеханізації із зневоднення мулу на місці та його вивезення.

«Значне погіршення якості води у Русанівському каналі відбувається в результаті скидання поверхневих стічних вод без очищення зі значної частини міської забудови та вуличної мережі», – пише КП «Плесо».

Для цього, відзначають комунальники, необхідно побудувати очисні споруди на випусках із колекторів дощової каналізації.

Проте про плани їх побудови у відповіді на запит не йдеться.

Як відомо, Русанівський канал було побудовано на початку 60-х років ХХ століття. Тоді він був проточним, проте Канівське водосховище, яке почало заповнюватися у 1972 році, спричинило підвищення рівня води в Дніпрі в межах міста на 1,6 – 1,7 м, що вплинуло на гідротехнічні параметри каналу.

Читати запит і відповідь повністю

 

«Доступ до правди»