На «Дії» з’явився освітній серіал про доступ до публічної інформації

1 Жовтня 2020 07:22

Освітній серіал про доступ до публічної інформації, розроблений Міністерством цифрової трансформації України, офіційно став доступним з 24 вересня 2020 року. Знайти його можна у додатку «Дія» в розділі «Цифрова освіта».

Серіал орієнтований на державних службовців і складається з десяти серій тривалістю 3-5 хвилин.

«Публічна інформація - це те, що мають знати громадяни про свою владу, аби почувати себе у безпеці. Відповідальність за реалізацію цього права несуть розпорядники інформації. Але інколи буває так, що у роботі державних службовців щось йде не за планом, тому стаються порушення щодо реалізації конституційного права людини на інформацію. Саме тому Міністерство цифрової трансформації разом з партнерами та провідними експертами з питань доступу до публічної інформації презентують вашій увазі новий освітній серіал для платформи diia.gov.ua "Доступ до публічної інформації», - сказала під час онлайн-презентації освітнього серіалу заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

На сторінці презентованого продукту його актуальність обгрунтовують як необхідність «підвищення рівня знань законодавства з доступу до публічної інформації, запобігання порушенням прав громадян на інформацію, у зв’язку з необґрунтованим обмеженням доступу, прискорення процесу оцифрування інформації та використання інтернет-технологій під час її оприлюднення та взаємодії з громадянським суспільством».

В серіалі розкажуть, що таке «публічна інформація», в чому різниця між запитом та зверненням, яка інформація є конфіденційною, а яка службовою, провідкриті та персональні дані, а також багато іншого.

Після успішного завершення курсу та складання тесту-іспиту система згенерує сертифікат про проходження навчання.

Курс розроблений Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту «Права людини для України», який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

«Доступ до правди»