Ми знаємо, що ви робили під час робочого дня: контролюємо владу через запити

22 Листопада 2021 10:52

Під час робочого дня чиновники мають виконувати свої прямі трудові обов’язки, за які вони і отримують заробітну плату. Якщо ні – вони порушують трудове законодавство. Якщо відмовляються повідомляти про причини відсутності на робочому місці – ще й порушують право на доступ. 

Журналісти видання «СтопКор» звернулись до Ізюмської міської ради, що на Харківщині, та місцевого водоканалу із запитом про причини перебування високопосадовців цих установ в робочий час в шашличній.

Справа в тому, що чиновників – секретаря міської ради  та керівника водоканалу – серед дня зафільмували за вживанням алкоголю та приємним проведенням часу в шашличній. Це був робочий день, службові авто з водіями чекали їх поруч.

Потенційно ситуація виглядала як порушення: або чиновники мають відгул чи відпустку і просто зустрілись як хороші друзі, але й тоді є службові зловживання, бо використано службові авто і працівники, або ж це ділова зустріч, але недоречним є вживання алкоголю в робочий час. Або ж це просто відвертий прогул з використанням службових ресурсів в робочий час.

Читайте також: Історія одного запиту: 4 роки боротьби за інформацію про відпустки Ігоря Палиці

Факт зустрічі зафіксував очільник Ізюмського відокремленого підрозділу ВГО «Стоп корупції» і депутат Ізюмської міської ради Юрій Козлов. Він же і написав запит, у якому поцікавився, які саме службові обов’язки виконували зазначені чиновники у робочий час в цьому закладі.

«На ваш запит… про надання копій документів, на підставі яких секретар Ізюмської міської ради К.Петров перебував у приміщенні ТЦ «Кремянець» із директором КВВКП М.Зубком 28.10.2021 о 13.15, виконавчий комітет Ізюмської міської ради повідомляє, що запитувана вами інформація відсутня», — йдеться у відповіді на запит Юрія Козлова.

У водоканалі також не відповіли.

За інформацією Ізюмського осередку ВГО «Стоп корупції», секретар міської ради Костянтин Петров отримує заробітну плату з бюджету близько 45 750 грн на місяць. Директор водоканалу Михайло Зубко отримує заробітну плату близько 30000 грн на місяць у 2020 році.

 

2)     Зафіксовані факти зловживання службовим становищем (використання службового авто в особистих цілях, вживання алкоголю в робочий час тощо) є підставою для написання запитів, які пояснять, як виглядає ситуація з формальної точки зору і стануть відправним пунктом для службового розслідування проти чиновників.

Читайте також: Головний лісівник Волині їздить на пікапі, який держлісгосп придбав за мільйон гривень – відповідь на запит

Контролюйте свою владу, пишіть запити і дайте відчути посадовцям, що вони мають відпрацьовувати гроші громади.

«Доступ до правди»