МВС відмовилося надавати інформацію про нагородження харківського держслужбовця вогнепальною зброєю

16 Лютого 2017 14:18

Громадська організація «Всеукраїнська ліга правників проти корупції» подала скаргу до Омбудсмена з приводу відмови МВС надавати доступ до публічної інформації. Запит стосувався інформації про нагородження начальника ГУ Державної міграційної служби в Харківській області Гузя В'ячеслава Валерійовича  вогнепальною зброєю.

Громадська організація просила надати інформацію про заслуги, що стали підставою для нагородження, а також інформацію про особу, що порушила клопотання про нагородження відзнакою Гузя.

«Відповідно до наявної в ЗМІ інформації, у вересні 2014 року заохочувальну відзнаку Міністерства внутрішніх справ України «Вогнепальна зброя» у вигляді «Taurus PT24/7 G2» отримав начальник ГУ Державної міграційної служби в Харківській області Гузь В'ячеслав Валерійович.

Відповідно ст. 4 Розділу III Наказу №1521, повторне нагородження однією й тією самою відзнакою не здійснюється, втрачені відзнаки повторно не видаються. У липні 2015 року Гузь В'ячеслав Валерійович повторно отримав заохочувальну відзнаку «Вогнепальна зброя», на цей раз у вигляді «Glock 19», - йдеться у запиті Всеукраїнської ліги правників проти корупції.

Департамент персоналу, організації освітньої та наукової діяльності у відповіді повідомив, що запитувана інформація є персональними даними і в міністерства відсутні правові підстави про надання запитуваної інформації.

Міністерство посилається на ч.1, ч.2 ст. 32 Конституції України (ніхто не може зазнавати втручання в особисте та сімейне життя; ч.1 ст.3 Конституції України (людина, її честь і гідність визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю) та на ч.2 ст.14 ЗУ «Про захист персональних даних» (поширення даних без згоди суб’єкта).

«Пунктом 5 статті 6 Закону «Про захист персональних даних» передбачено, що обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних. Згода зазначеною особою не надавалась», - відповіли у міністерстві.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ програло сайту «Українські Новини» суд першої інстанції, апеляцію, касацію та справу у Верховному суді України щодо ненадання інформації про осіб, нагороджених іменною зброєю.

 

«Доступ до правди»