МВС «потребує більше часу», аби надати інформацію про ДТП за участі нардепа Трухіна

9 Вересня 2021 08:00

Міністерство внутрішніх справ повідомило про продовження строку розгляду запиту журналістів телеканалу «Прямий» щодо ДТП за участі народного депутата Олександра Трухіна.

Про це повідомляє «Прямий».

Журналісти телеканалу «Прямий» 29 серпня 2021 року звернулись із запитами до Міністерства внутрішніх справ, патрульної поліції, пресслужби партії «Слуга народу» та комітету Верховної Ради, у якому працює народний депутат Олександр Трухін. У запитах просили надати інформацію з приводу дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася 23 серпня за участі зазначеного нардепа із наступними формулюваннями:

«Чи правда, що пан Трухін є учасником і ймовірним винуватцем ДТП, яке сталося близько 16:00 у понеділок, 23 серпня?

Чи правда, що пан Трухін відмовився проходити тест на вживання алкоголю та наркотичних речовин?

Чи свідчить це про те, що він був у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння?».

6 вересня редакція каналу отримала лист від Департаменту юридичного забезпечення МВС, у якому зазначається, що строк розгляду запиту «Прямого» продовжено до 20 днів.

У департаменті МВС посилаються на статтю 20 Закону «Про доступ до публічної інформації», у якій сказано, що строк надання відповіді на запит може бути продовжено у випадку, «якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних».

Журналісти «Прямого» вважають таку відповідь свідомим затягуванням із відповіддю, адже сформульовані запитання не потребують збору великого масиву даних.

«Є такі розпорядники, які майже автоматично відправляють вам повідомлення про продовження терміну. Однак якщо ви думаєте, що після 20 робочих днів розпорядник вам таки надасть відповідь – то це не зовсім так, а часто зовсім не так: вам доведеться нагадати про себе і свої запитання, а може, і не один раз. Продовження термінів спрацьовує як додатковий фільтр: не всі запитувачі можуть чекати 20 днів. Не всі через 20 днів наполягатимуть на відповіді», – коментує ситуацію Леся Ганжа, головна редакторка сайту «Доступ до правди».

«Доступ до правди»