МВС: Облік нагородної зброї більше не ведеться, тому відповідей на запити не буде

20 Жовтня 2017 13:33

Міністерство внутрішніх справ України вже не надаватиме дані про кількість одиниць нагородної вогнепальної зброї, яку постійно вручає міністр Арсен Аваков військовослужбовцям і цивільним особам, оскільки облік таких нагороджень більше не ведеться. Про це йдеться у відповіді МВС на інформаційний запит «Українських новин».

«У Міністерстві внутрішніх справ України ведення обліку нагороджених осіб, в тому числі за різними категоріями, не лише "Вогнепальною зброєю", а якими-небудь іншими відзнаками ні якими нормативно-правовими актами не передбачено», - йдеться у відповіді.

При цьому, директор департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності все ж таки повідомила, що у 2016 році було видано 392 накази про нагородження вогнепальною зброєю, відмовившись при цьому назвати цифри за 2017 рік.

Раніше статистику вручення нагородних пістолетів, автоматів і кулеметів публікував у соціальній мережі Facebook сам Арсен Аваков. За його словами, за 2014-2016 роки він власноруч вручив 1 322 «стволи», лише близько 100 з яких дісталися цивільним особам.

За підрахунками журналістів, швидкість роздачі зброї міністром становить 32 «стволи» на місяць.

Як пишуть «Українські новини», дані Авакова не збігаються із даними ЗМІ, яким вдалося роздобути частину інформації з щодо нагородних списків. Лише близько 15% з ідентифікованих нагороджених осіб виявилися військовослужбовцями, решта – цивільними особами з бізнесу, політики чи просто з оточення самого Авакова.

В пригоді із народним депутатом від «Народного фронту» Сергієм Пашинським з'ясувалося, що він стріляв у В'ячеслава Хімікуса зі зброї, подарованої йому міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Як писав «Доступ», «Українські новини» судяться з Аваковим через невиконання судового рішення – неподання списку нагороджених зброєю.

У МВС тривалий час відмовляються надавати списки нагороджених, навіть після програних ними судів усіх інстанцій, які визнали інформацію про нагородження публічною. Протягом 2015-2017 років «Українські новини» намагаються через суд домогтися опублікування переліку нагороджених іменною зброєю осіб у 2014-2016 роках. УН виграло суди першої, апеляційної та вищої інстанціях, але МВС так і не виконала рішення суду належним чином.

При цьому варто враховувати, що нагородна зброя є державною власністю. Відмова надавати інформацію про розпорядження держвласністю (хто є її кінцевим вигодонабувачем) є грубим порушенням норм Закону «Про доступ до публічної інформації».

Як відомо, суд зобов'язав Генеральну прокуратуру України зареєструвати кримінальне провадження щодо фактів видачі Аваковим нагородної зброї за заявою «Українських новин».

 

«Доступ до правди»