«Може завдати шкоду інтересам національної безпеки»: Журналістам у Запорізькій міськраді відмовили надати документи щодо ремонту доріг у місті

5 Вересня 2023 00:00

Керівник Запорізького центру розслідувань Сергій Сидоров повідомив представниці Інституту масової інформації, що йому та його колегам у відповідь на запит відмовили в департаменті муніципального управління Запорізької міської ради надати акти виконаних робіт щодо ремонту доріг у Запоріжжі, які були проведені з початку липня до кінця серпня 2023 року. Відмову обґрунтували тим, що ця інформація може завдати шкоди національній безпеці.

За його словами, 28 серпня редакція отримала відмову у відповідь на свій запит, який журналісти надіслали 21 серпня.

«Враховуючи, що копії запитуваних документів містять інформацію щодо ремонту об’єктів, а саме автомобільних доріг, які відносяться до лінійного комплексу інженерних споруд, призначених для безперервного, безпечного та зручного руху транспортних засобів та примикає до об’єктів інфраструктури міста, у тому числі критичної, розголошення такої інформації може завдати шкоду інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку тощо», — йшлося у відповіді чиновників.

Сидоров також додав, що посадовці відстрочили надання відповіді на запит до кінця воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Разом із цим керівник Запорізького центру розслідувань звернув увагу на те, що департамент муніципального управління оприлюднював фото ремонту доріг на своїй фейсбук-сторінці. У коментарі ІМІ Сидоров висловив думку, що у міськраді приховують інформацію, про яку запитували розслідувачі.

«Третина міста бачила, де саме ці дороги ремонтують. Департамент як замовник робіт майже щодня постив фото на своїй сторінці у фейсбуці, як файно працюють підрядники, і за цими фото локації ремонту теж ідентифікуються. Тому зараз розповідати, що саме в актах виконаних робіт якісь страшні таємниці ховаються і треба їх від росіян ховати, — це не дуже розумно», — сказав Сидоров.

Журналісти Запорізького центру розслідувань повідомили на своїй фейсбук-сторінці про те, що місцева влада відмовилася надати їм інформацію за запитом.

«Влада не захотіла надати нам акти виконаних робіт по ремонту доріг у Запоріжжі, бо зараз війна. Мабуть, думають, що росіяни не пошкодують “Іскандера” чи “Калібра” на кожну відремонтовану діляночку. А ми просто не можемо зрозуміти, як за півтора місяця у двох районах можна замінити асфальту на 7 мільйонів», — написали розслідувачі.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко прокоментував відмову посадовців надати інформацію.

«Якщо брати загалом відповідь, то вона є неправомірною відмовою, оскільки журналістів відіслали до “Прозоро”: мовляв, там уся відкрита інформація. А це суперечить ч. 2 ст. 22 закону про доступ до публічної інформації. Розпорядник мав би надати копії документів, вилучивши з них ту інформацію, яку він вважає такою, що з обмеженим доступом (ч. 8 ст. 7 того ж закону)», — пояснив Головенко.

Як повідомив Сергій Сидоров, редакція вже підготувала скаргу на дії посадовців на адресу уповноваженого з прав людини.

Фото: Запорізький центр розслідувань / фейсбук

«Доступ до правди»