«Моя Александрия» виграла два суди по доступу у міськради

7 Серпня 2018 12:28

Видання «Моя Александрия», Кіровоградщина, подало два позови щодо доступу до інформації й обидва позови виграла в повному обсязі, повідомляє «Моя Александрия».

Суди визнали дії відповідача –  Олександрійської міськради – протиправними та зобов'язали надати відповіді на запити протягом п'яти днів після набрання рішеннями законної сили.

Зокрема, за одним позовом міськрада має надати інформацію про будівлю дитячого садка на вулиці Братській, 88, де раніше працювала Черкаська академія менеджменту. «Моя Александрия» цікавилася, хто володіє об'єктом зараз, на яких умовах, яку діяльність провадить, яка форма власності колишнього дитсадка.

За другим – надати перелік всіх переданих в оренду комунальних об'єктів, починаючи з 2014 року до сьогоднішнього дня, вказати терміни, умови здачі, орендну ставку і назва юридичної або фізичної особи, з якими укладені договори, а також надати копії всіх договорів.

Крім цього, відповідач зобов'язаний відшкодувати з бюджету заявнику судовий збір в розмірі 704,8 грн за одним позовом і в такому ж розмірі – за другим.

Нагадаємо, міськрада відмовлялася надати відповіді на два інформаційні запити, посилаючись на те, що запитувана інформація – конфіденційна.

Те, що дана інформація є публічною і не може бути обмежена в доступі, суду аргументував юрист Олександр Бумагін, ГО «Платформа прав людини».

Згідно з ЗУ «Про доступ до публічної інфомрації» ч. 5 ст. 6: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

До того ж обмеженню підлягає не інформація, а документ, тому якщо документ містить конфіденційну інформацію, то її потрібно вилучити – решту надати.

Фінансову підтримку забезпечила ініціатива #насудзадоступ Надії Бабинської-Вірної. Ініціатива підтримує судові позови активістів і журналістів щодо захисту права на доступ до публічної інформації.

«Доступ до правди»