«Моя Александрия» позивається до Олександрійської міськради щодо доступу

22 Травня 2018 12:20

Кіровоградський окружний адміністративний суд розгляне два позови журналіста видання «Моя Александрия» до Олександрійської міськради. Про це пише «Моя Александрия».

Приводом для позовів стала відмова керівника справами виконкому Володимира Чеботарьова надати відповіді на інформаційні запити.

У першому запиті видання просило надати перелік усіх переданих в оренду комунальних об’єктів від 2014 рік і донині, а також вказати строки оренди, умови, орендну ставку та назву юридичної особи чи фізособи, з якими укладено угоди.

У другому запиті йшлося про колишній дитячий садок, де також працювали академія менеджменту та приватна школа. Журналіст цікавився, кому об’єкт належить і на яких умовах.

В обох випадках сенс відповіді зводився до того, що дана інформація є конфіденційною.

Проте згідно з ЗУ «Про доступ до публічної інфомрації» ч. 5 ст. 6: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

До того ж обмеженню підлягає не інформація, а документ, тому якщо документ містить конфіденційну інформацію, то її потрібно вилучити – решту надати.

Саме на цих аргументах будується позов до суду.

Юридичну підтримку надає юрист Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини».

Судовий збір оплатила ініціатива #насудзадоступ журналістки Надії Вірної.

«Доступ до правди»