Міськрада має не тільки надати генплан на запит, а й опублікувати його у форматі відкритих даних

23 Жовтня 2018 12:06

Ірпінська міська рада відмовилася надати відповідь на запит активістки Михайлини Скорик генеральний план Ірпеня, зокрема, зміст та всі розділи з наскрізною нумерацією сторінок.

«За результатами розгляду повідомляємо, що надати зазначені вами документи відопвідно до вказаних критеріїв (всі розділи з наскрізною номерацією сторінок, інформацією про упорядника, назвами всіх вулиць) Ірпінською міською радою технічно неможливо», - ідеться у відповіді.

Для замовлення містобудівної документації розпорядник порадив запитувачці звернутися до організації-розробника генплану.

Також рада пише про те, що запитувачка може ознайомитися з даними на сайті міськради. Попри те, що відсилання запитувача на сайт є прямим порушенням закону «Про доступ…» (ст. 22.2 «Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації»), запитувачка констатує, що на сайті з 18 розділів Генплану плюс 19-й – додаток, викладено лише 14 розділів, до того ж стиснення документів не дозволяє їх детально вивчити.

Ірина Кушнір, юристка, ГО «Український інститут прав людини», вважає таку відповідь порушенням ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та рекомендує запитувачці звернутися до Секретаріату Уповноваженого з прав людини із скаргою:

- Відповідно до частини одинадцятої статті 17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» матеріали генерального плану населеного пункту не можуть містити інформацію з обмеженим доступом та бути обмеженими в доступі. Загальна доступність матеріалів генерального плану населеного пункту забезпечується відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» шляхом надання їх за запитом на інформацію, оприлюднення на веб-сайті органу місцевого самоврядування, у тому числі у формі відкритих даних, на єдиному державному веб-порталі відкритих даних, у місцевих періодичних друкованих засобах масової інформації, у загальнодоступному місці у приміщенні органу місцевого самоврядування.

Це означає, що у відповідь на запит розпорядник інформації, який володіє генеральним планом, зобов’язаний надати його копію у прийнятному форматі. Більше того, генеральні плани мають в обов’язковому порядку оприлюднюватись на єдиному державному порталі відкритих даних.

Головне встановити, чи є у володінні розпорядника інформації запитувана інформація. З відповіді у даному випадку не зрозуміло, чи означає обґрунтування відмови розпорядника, що запитуваної інформації немає у володінні. Однак, якщо відмова чітко не вказує, що розпорядник не володіє запитуваною інформацією, презюмується, що він нею володіє.

Ненадання генерального плану у відповідь на запит або його не оприлюднення в актуальному стані на порталі відкритих даних є адміністративним правопорушення, за яке передбачена відповідальність статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За скаргою запитувана до Уповноваженого ВРУ з прав людини уповноважені особи Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини зобовязані скласти протокол про адміністративне правопорушення на направити справу до суду. Винною особою у таких випадках вважається особа, яка підписала відмову.

Будь-які маніпуляції розпорядника інформації, наприклад, запрошення запитувача в орган для самостійного ознайомлення замість надання запитуваної інформації у відповідь на запит, вважається порушенням права на доступ до публічної інформації.

«Доступ до правди»