Мінсоцполітики вимагає від «Українських новин» пояснити мету запиту про зарплату Реви

14 Грудня 2017 12:50

Міністерство соціальної політики відмовилося надавати дані про заробітну плату міністра соціальної політики Андрія Реви без надання міністерству пояснень про мету отримання запитуваної інформації. Про це повідомляють «Українські новини».

УН направили в міністерство запит на доступ до публічної інформації для отримання даних про зарплату Реви, його заступників та державного секретаря за листопад.

«Міністерство може надати вам інформацію за умови надання вами інформації про мету отримання та подальшого використання запитуваної інформації», – відповіли в Мінсоцполітики.

Як повідомляє УН, на попередні запити міністерство надавало дані про зарплату Реви.

Зокрема, зарплата Реви за січень склала 39,9 тис. гривень, за лютий – 43,3 тис. гривень, за березень - 46,5 тис. гривень, за квітень - 43,3 тис. гривень, за травень - 45,9 тис. гривень, за червень –- 48,1 тис. гривень, за липень – 102,8 тис. гривень, за серпень – 81,2 тис. гривень, за вересень – 71,3 тис. гривень, за жовтень – 45,1 тис. гривні.

У ЗУ «Про доступ до публічної інформації», запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту (ст. 19 ч.2).

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, який є основним наглядовим органом у сфері доступу до інформації, неодноразово надавав трактування норм закону «Про доступ…», зокрема і тої, що неважливою є мета, з якою запитувач запитує ту чи іншу інформацію, що прямо вказано в цитованій й нормі закону, важливим є лише характер інформації – публічна чи непублічна.

Щодо зарплат державних працівників і чи є інформація про виплати публічною, то з цього приводу опубліковано спеціальне роз’яснення офісу.

«Інформація про зарплату, премії, матеріальної допомоги та інших виплат з державного і місцевого бюджету співробітникові державного органу або органу місцевого самоврядування не є конфіденційною, не може бути обмежена у доступі та підлягає наданню на запит», – пояснює Омбудсман.

Як повідомив «Доступу» директор «Українських новин» Денис Іванеско, журналіст УН збирається оскаржити відповідь Мінсоцу до офісу Уповноваженого з прав людини.

«Доступ до правди»