Мінюст відфутболив запит щодо «Онлайн-будинку юстиції»

2 Червня 2017 11:01

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України у відповіді на запит повідомило, що не є розпорядником інформації щодо створення та функціонування системи «Онлайн-будинок юстиції». Запит на отримання інформації надсилала журналіст «Доступу до правди» Наталія Патрікєєва.

Запитувачка просила надати інформацію про обсяг коштів, які були залучені для створення сервісу «Онлайн-будинок юстиції»,  штатний розпис відділу, який працює із сайтом, кількість людей, які скористалися сервісом «Реєстрація фізичної особи-підприємця» з 01.03.2017 по 20.03.2017 на сайті «Онлайн-будинку юстиції» та назвати відповідальну особу за технічне обслуговування сайту.

Запит був надісланий до Міністерства юстиції України, звідки його перенаправили до ДП «Національні інформаційні системи».

У відповіді розпорядник посилається на ст. 13 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та наголошує, що не є органом державної влади та не здійснює будь-яких управлінських функцій, натомість є суб’єктом господарювання і зобов’язаний надавати інформацію лише про умови постачання товарів, послуг та цін.

Нагадаємо, сайт «Онлайн-будинок юстиції» – це єдиний онлайн-майданчик для надання послуг населенню щодо реєстрації, доступу до реєстрів та інших послуг Міністерства юстиції України. Сайт обслуговує ДП «Національні інформаційні системи».

Ситуацію прокоментував медіа-юрист ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін:

«Уже можна назвати класичною цю формальну позицію розпорядників – державних та комунальних підприємств, які не бажають за запитами надавати інформацію про свою фінансово-господарську діяльність.

Ця позиція є протиправною, про що свідчить, як судова практика в конкретних справах так і роз’яснення з Постанови Пленуму ВАСУ від 29.09.2016 р.№10 «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації».

Контраргументи дуже прості. Державні, комунальні підприємства в переважній більшості на 100% належать державі, відповідній громаді. Отже, все їх майно, включаючи гроші, рухоме, нерухоме майно, будь-які операції з ними - охоплюється ч.5 ст.6 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Остання говорить наступне: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно».

 Закріплення на рівні Закону гарантій відкритості доводить, що ця інформація є суспільно-значимою, і, особи, які нею володіють вважаються розпорядниками на підставі п.4 ч.2 ст.13 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Відповідно, і мають всі обов’язки щодо надання її на запити фізичних та юридичних осіб».

 

«Доступ до правди»