Міністерство оборони: Звільнення військовослужбовців з висновком «через алкоголізм» не передбачено

26 Жовтня 2015 13:59

Через туберкульоз непридатними до військової служби визнано 190 солдат, а через розлади психіки – 169. Такі дані навело Міністерство оборони щодо військовослужбовців, яких були звільнені від військової служби через інфекційні хвороби.

Запит ГО «Центр UA» стосувався того, скільки військовослужбовців від початку АТО було звільнено з ЗСУ через важкі інфекційні хвороби, як-то гепатит С/туберкульоз/сифіліс/ВІЛ-СНІД тощо? А також скільки громадян України, які з’явилися до військкоматів по повістці, не були мобілізовані до ЗСУ через важкі інфекційні хвороби гепатит С/туберкульоз/сифіліс/ВІЛ-СНІД тощо?

У своїй відповіді Міністерство оборони України роз’яснює, що облік інфекційних хворих у ЗСУ ведеться у Звіті про медичний огляд у військово-лікарських комісіях (форма 4/мед), відповідно до якого обліковуються військовослужбовці, визнані непридатними до військової служби. «Вірусний гепатит С» обліковується у статті «Вірусні гепатити», сифіліс як «Інфекційні хвороби, що передаються статевим шляхом…», алкоголізм  як «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин».

 

Також, як роз’яснили в МО, звільнення військовослужбовців з висновком «через алкоголізм» не передбачено.

«Звільнення з військової служби здійснюється через службову невідповідність у разі застосування до військовослужбовця відповідного дисциплінарного стягнення», - йдеться у відповіді МО на інформаційний запит.

 

Читати відповідь повністю

«Доступ до правди»