Міненерго обмежило доступ до інформації про міжнародну допомогу на відновлення електромереж Миколаївщини

8 Грудня 2023 00:00

Міністерство енергетики України обмежило в доступі інформацію про міжнародну допомогу на відновлення пошкоджених унаслідок російських обстрілів об’єктів енергетичної інфраструктури в Миколаївській області. 

Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на видання «НикВести»

У межах підготовки до публікації статті, яка стосувалася готовності енергосистеми в Миколаївській області до можливих російських обстрілів та, як наслідок, відключень електроенергії, журналістка видання Юлія Бойченко звернулася до Міненерго з інформаційним запитом. Вона просила надати дані про те, які донори та яку саме допомогу надали (об’єм коштів, техніка тощо) для забезпечення Миколаївської області електроенергією після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. 

Також журналістка просила надати інформацію про те, скільки у відсотковому значенні пошкоджено російськими обстрілами електромереж на території регіону.

Однак у відповіді на запит за підписом заступниці міністра Світлани Гринчук кореспондентці відмовили в наданні запитуваної інформації, пославшись на воєнний стан: «…Міненерго тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, призупинило задоволення запитів на публічну інформацію, які стосуються об’єктів інфраструктури паливно-енергетичного комплексу стратегічних та оперативних планів забезпечення енергобезпеки для захисту інтересів національної безпеки нашої держави».

Редакція «НикВести» звернулася по коментар до юриста Інституту масової інформації Романа Головенка. Він повідомив, що значна частина запитуваної інформації дійсно може потребувати обмеженого доступу, однак «це має вирішувати фахівець у сфері енергетики». Проте, додав він, юридично відповідь Міненерго все ж має певні порушення.

«Така відмова не годиться. В ній мав бути трискладовий тест по кожному питанню запиту: з двох мало бути окремо пояснено, чому розповсюдження інформації може сприяти ворогу. Посилання на те, щоб засекретити таку інформацію до кінця воєнного стану, також не узгоджується із законом про доступ до інформації, оскільки він вимагає розглядати ситуацію на момент отримання запиту. Тобто гіпотетично в майбутньому може бути, що воєнний стан ще триватиме, а в РФ уже не буде чим знищувати нашу інфраструктуру в тилу. До того ж навіть не вказано, до якої підкатегорії обмеженого доступу віднесено інформацію», – зазначив Роман Головенко.

Він також додав, що навіть ті постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, на які посилається у своїй відмові Міненерго, не регулюють інформаційні запити, а лише публікацію інформації на сайтах за ініціативою розпорядників.

 

«Доступ до правди»