Мінекології не змогло надати інформацію про забруднення повітря: даних немає

17 Лютого 2017 12:28

Міністерство екології та природних ресурсів України не надало відповіді на запит щодо рівня забруднення повітря. Про це повідомляє сайт Омбудсмана.

Інформаційний запит стосувався стану атмосфери у зв’язку із займанням у червні 2015 року наповнених паливом резервуарів у смт Глеваха Васильківського району Київської області та пожежами на торфовищах у Вишгородському, Іванківському районах Київської області та м. Ірпінь.

Не отримавши відповідь від міністерства, запитувач звернувся до суду.

Київський окружний адміністративний суд зобов’язав міністерство надати належну відповідь на запит, посилаючись на те, що відповідно до Порядку організації та проведення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, міністерство віднесено до суб’єктів моніторингу атмосферного повітря.

Суд також прийняв окрему ухвалу, в якій ідеться про те, що екологічна інформація належним чином міністерством не узагальнюється і не оприлюднюється у зрозумілій загальнодоступній формі, що призводить до системного порушення права громадян на інформацію про стан довкілля.

Рішення суду виконано не було, і запитувач звернувся зі скаргою до  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У рамках провадження працівники Секретаріату Уповноваженого здійснили перевірку щодо наявності у володінні міністерства запитуваної інформації – про рівень забруднення атмосферного повітря та про заходи з ліквідації забруднення довкілля і регенерації забрудненого атмосферного повітря, що проводились у Київській області.

Документів, які містять таку  інформацію, не виявили.

Водночас міністерство повідомило, що воно забезпечує узагальнення та оцінку інформації про стан атмосферного повітря під час підготовки щорічної національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні.

При цьому, моніторинг атмосферного повітря у Київській області у період, якого стосувався запит, міністерство не проводило, інформація про стан атмосферного повітря від інших державних органів, служб, організацій до міністерства не надходила і міністерством не запитувалась.

В обґрунтування відсутності цієї інформації міністерство зазначило, що відповідно до Положення  про державну систему моніторингу довкілля, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1998 № 391, здійснення моніторингу стану атмосферного повітря покладено на Державну службу з надзвичайних ситуацій.

«Відсутність у Міністерства екології та природних ресурсів інформації про наслідки відповідних катастроф призводить до неможливості формування ефективної державної політики щодо запобігання їх виникненню та забезпечення належного стану атмосферного повітря», – такого висновку дійшли працівники Офісу Омбудсмана в ході провадження Уповноваженого.

 

«Доступ до правди»