Медіаюрист: Законопроект 3512 суперечить закону «Про доступ до публічної інформації»

2 Грудня 2015 13:27

Потрактування інформації, яка використовується для статистичних спостережень чи розрахунків, як службової, суперечить Закону «Про доступ до публічної інформації». Так прокоментувала законопроект 3512 «Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють державну статистичну діяльність» щодо державної статистичної діяльності юрист Інституту медіаправа Віта Володовська.

У законопроекті норма звучить так: «Не підлягає поширенню та наданню на запити інформація, що пов’язана із забезпеченням проведення статистичних спостережень та/або використовується для подальших розрахунків зведених статистичних даних, як такої, що підпадає під дію пункту 1 частини першої статті 9 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яким визначається, зокрема поняття службової інформації як публічної інформації з обмеженим доступом».

На думку медіаюриста, ця пропозиція суперечить Закону «Про доступ до публічної інформації», щонайменше тому, що чинна редакція статті 9, яка визначає категорію службової інформації, до якої нібито мають відноситись такі відомості, поширюється лише на внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, більше того, містить часове обмеження – приміром, з моменту прийняття рішення чи його оприлюднення.

«Запропоноване формулювання, натомість, не містить подібних застережень і фактично повністю обмежує доступ до такої інформації за будь-яких умов», - наголошує Володовська. 

Також Віта Володовська зазначає, що стаття, до якої вносяться відповідні зміни, передбачає застосування Закону «Про доступ до публічної інформації» лише щодо власне статистичної інформації, проте на практиці можуть виникати проблеми з отриманням такої інформації, навіть якщо вона становитиме суспільний інтерес. 

«Доступ до правди»