Медіа-юрист: Перелік службової інформації не може бути службовою інформацією

15 Вересня 2016 10:50

Суд визнав начальника Держгеокадастру в Бородянському районі Київщини винним у вчиненні адміністративного правопорушення через обмеження доступу до інформації і наклав на нього штраф на суму 1 190 грн.

Такою є постанова Бородянського районного суду Київської області від 30 серпня.

Запитувач інформації, директор ПП «Віктор», 15 червня звернувся до управління Держгеокадастру в Бородянському районі Київської області із запитом, у якому просив надати перелік відомостей, що становлять службову інформацію.

У відповіді на запит за підписом начальника управління Держгеокадастру в Бородянському районі 17 червня було відмовлено, оскільки така інформація, на думку розпорядника, також є службовою.

Як йдеться у судовій постанові з посиланням на ч. 3 ст. 9 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», перелік відомостей зі службовою інформацією не може бути обмеженим у доступі. Відтак, суд визнав, що доступ до запитуваної інформації не може бути обмежено.

Також суд визнав винуватість начальника управління Держгеокадастру у Бородянському районі доведеною за скоєння адміністративного правопорушення, яке передбачене ч.4 ст.212-3 КУпАП, як обмеження доступу до інформації або віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом.

Юристка Центру демократії та верховенства права Віта Володовська теж пояснює, що перелік службової інформації не може бути службовою інформацією.

«Закону України «Про доступ до публічної інформації» забороняє обмежувати доступ до переліків відомостей, що становлять службову інформацію, які можуть затверджуватись розпорядниками», – йдеться у поясненні юристки центру.

Утім, більш дискусійним є саме питання необхідності таких переліків. На думку Володовської, подібні переліки зі списками обмеженої інформації не потрібні.

«З одного боку, переліки мали б лише окреслювати для запитувача коло відомостей, які з більшою імовірністю, він не зможе отримати у відповідь на запит. Проте, найчастіше розпорядники необґрунтовано використовують посилання на такий перелік як виправдання для обмеження доступу до інформації без виконання інших вимог закону, як-то, наприклад, застосування трискладового тесту», – дає пояснення Віта Володовська.

 «Доступ до правди»

 

 На фото - Віта Володовська