Майже 37 млн грн з бюджету Житомира витратили на боротьбу з COVID-19

3 Листопада 2020 10:00

Про це відповіли на запит журналістів житомирського видання «20 хвилин».

Житомирська міська рада, у відповідь на запит журналістки «20 хвилин» Марії Кравчук щодо суми, витраченої з профільного фонду на боротьбу з коронавірусом, повідомила:

«Станом на 18.09.2020 р. з бюджету Житомирської міської об'єднаної територіальної громади на проведення заходів із запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 виділено 36,9 млн грн».

Також у міській раді уточнили, що із зазначеного обсягу видатків 33,4 млн грн спрямовано на галузь «охорона здоров'я». Кошти було розподілено наступним чином:

9,6 млн грн на закупівлю міськими закладами охорони здоров'я засобів індивідуального захисту (респіраторів, масок, халатів, захисних костюмів, щитків, бахилів, захисних окулярів, рукавичок тощо); 

10,0 млн грн на закупівлю медичного обладнання (5-ти апаратів штучної вентиляції легенів, відеобронхоскопу, моніторів пацієнта, відсмоктувачів портативних, кисневих концентраторів, шприцевих насосів тощо);

5,6 млн грн на придбання дезінфікуючих та лікарських засобів, кисню медичного, виробів медичного призначення, засобів діагностики та інших витратних матеріалів; 

1,0 млн грн на здійснення матеріального заохочення працівників міських закладів охорони здоров'я за роботу, пов'язану із запобіганням розповсюдженню COVID-19; 

4,3 млн грн на створення вірусологічної лабораторії (відділу ПЛР-діагностики); проведення ремонтних робіт, придбання обладнання та розхідних матеріалів тощо;

2,9 млн грн - інші видатки (забезпечення гарячим харчуванням працівників міських лікарень, яких залучено до боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, транспортні витрати, підтримка працівників медичної галузі під час проведення карантинних заходів тощо).

Журналісти поцікавились також і тим, скільки ж Житомирська ОДА витратила з власного бюджету на боротьбу з COVID-19.

Відповідь надали оперативно, через день. Дані надали лише по обласних закладах, що за кошт обласного бюджету з резервного фонду виділили кошти.

«Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 28.02.2020 No 165 «Про виділення коштів з резервного фонду обласного бюджету» (зі змінами від 13.03.2020 No 185) кошти в сумі: 1 793 600 грн виділено для забезпечення заходів щодо запобігання занесенню і ймовірному поширенню на території області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-2019; 1 677 000 грн виділено на закупівлю дезінфікуючих засобів; 1 455 000 грн для КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради на придбання обладнання та діагностичного набору для виявлення нуклеїнової кислоти нового коронавірусу 2019-nСоV (флуоресцентний ПЛР-аналіз); 2 000 000 грн виділено на придбання медикаментів та виробів медичного призначення», – йдеться у повідомленні.

У підсумку – 6 925 600 грн. 

Для того, щоб дізнатися точні суми, що були витрачені по районах Житомирської області, журналісти звернулись із запитом до департаменту фінансів ОДА , однак у відповіді  департамент фінансів зазначив, що це не в межах їхньої компетенції:

«Окрема форма казначейської звітності з порушеного Вами у зверненні питання виділення та спрямування таких коштів належить виключно до компетенції розпорядників та одержувачів коштів обласного бюджету», - зазначили у відповіді.

«Доступ до правди»