Лист прем’єра до Ілона Маска має бути надано на запит. Продовження строків – необґрунтоване

19 Квітня 2017 11:13

Секретаріат Кабінету Міністрів України продовжив термін розгляду інформаційного запиту Сергія Щербини, головного редактора інтернет-видання «Інсайдер», до 20 днів. У запиті Щербина просив надати офіційний лист прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана до засновника компаній SpaceX та Tesla Ілона Маска та відповідь на нього.

 

«Запитувана вами інформація потребує збору відповідних даних. У зв’язку з цим та відповідно до частини 4 статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» відповідь на ваш запит буде надано протягом 20 робочих днів», –- ідеться у відповіді Кабміну.

Як відомо, згідно з законом «Про доступ…», розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту, проте у разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. 

«Доступ» звернувся до медіа-юриста Олександра Бурмагіна, ГО «Платформа прав людини», з запитаннями про те, чи обґрунтованими є строки розгляду запиту в даному випадку, а також попросив уточнити, чи є лист прем’єра до Ілона Маска публічною інформацією.

«Зміст офіційного листа від прем’єр-міністра країни до одного з найбільш відомих підприємців світу щодо співпраці беззаперечно складає суспільний інтерес і суспільство має право його знати. Адже, Україна потребує інноваційних рішень практично в кожній галузі економіки, а Ілон Маск є фактично власником частини індустрії IT-світу. Це не приватне листування двох пересічних осіб. Ну, і дуже дивним виглядає відповідь щодо необхідності пошуку серед значної кількості даних одного єдиного, нещодавнього вихідного документу з КМУ. Думаю, що така підстава для продовження строку розгляду запиту є суто формальною і необґрунтованою», – прокоментував Брумагін.

Приводом для запиту «Інсайдера» стало повідомлення в ЗМІ про те, що на повідомлення Маска в Твітері про проект з енергозбереження в Австралії відреагував прем'єр-міністр України Володимир Гройсман – висловив зацікавленість та запропонував обговорити аналогічний проект щодо України.  «Україні не терпиться стати тестовим майданчиком для інновацій. Давайте обговоримо деталі», – написав у Твітері глава уряду.

 

«Доступ до правди»