Лише 7 громадян Росії отримали в Україні статус біженця за 11 місяців 2015 року

26 Січня 2016 15:03

Лише 7 громадян Російської Федерації отримали статус біженця в Україні, ще три особи визнано такими, що потребують додаткового захисту. Такі дані подала Державна міграційна служба України за 11 місяців 2015 року на запит «Доступу до правди».

При цьому за вказаний період ДМС отримала 79 заяв від громадян РФ про захист в Україні.

 

Як прокоментував «Доступу» ці дані Максим Буткевич, співкерівник проекту «Без кордонів» ГО «Центр Соціальна Дія», що займається правозахистом біженців, ці дані 79 звернень – це менше, ніж за 11 місяців 2014 року, проте більше в «домайданні» часи.

«Це означає, що попри негативні тенденції і попри те, що статус біженця Україна надає дуже складно, громадяни РФ і надалі їдуть в Україну», - відзначає Буткевич.

Рівень визнання (співвідношення заяв і отриманих статусів) відповідно до цих цифр становить 13%, що за оцінкою експерта, є досить непоганим показником для  України.

«Це невеликий показник порівняно з ситуацією у Західній Європі, проте він означає, що реально отримати статус біженця може кожен 13-й громадянин Російської Федерації, який звернеться до української влади», - коментує Буткевич.

Читати запит і відповідь повністю

Детальний розбір ситуації по громадянах РФ, що шукають притулку в Україні, з уточненими даними за 2015 рік, читайте скоро на «Доступі».

 

«Доступ до правди»