Львівський департамент освіти применшив кількість дітей у школах Червонограда і Соснівки

22 Вересня 2017 11:15

Львівський департамент освіти у відповідь на запит надав меншу кількість дітей у Червоноградському Навчально-виховному комплексі № 13, школі № 7 та школі № 14 міста Соснівки у других і третіх класах, що призвело до недоукомплектування підручниками.

Про це йдеться у відповіді департаменту на запит користувачки «Доступу до правди».

Запитувачка просила надати інформацію про забезпечення підручниками Червоноградського Навчально-виховного комплексу № 13, школи № 7 та школи № 14 Соснівки для другого та третього класів за бюджетний кошт, станом на 2016/2017 та 2017/2018 навчальні роки.

Також просила  копію запиту, про потребу школи і нестача підручників для 2-го класу (2016/2017 навчального року) та 3-го класу (017/2018 навчального року).

У відповіді департамент заменшив кількість дітей таким чином, що підручників у школах вистачало.

Однак, у другій відповіді все ж зазначив, що підручників не вистачає, оскільки контингент учнів щороку збільшується, а додрук підручників не відбувається.

Юрист ГО «Центр демократії та верховенства права» Христина Буртник зазначає, що  надання недостовірної інформації є порушенням Закону України «Про доступ до публічної інформації», за яке передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу. Цей штраф може бути покладено на особу (працівника розпорядника), з вини якої сталось порушення цього Закону.

«Щоб притягти до відповідальності таку особу запитувачу потрібно звернутися із заявою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Уповноважений з’ясовує обставини справи і складає протокол про вчинення правопорушення, який направляє до суду. Суд розглядає справу і виносить рішення про визнання особи винною і притягнення до адміністративної відповідальності.

Хочу звернути увагу, що строк на притягнення до адміністративної відповідальності становить 3 місяці з моменту вчинення правопорушення. У випадку запитувача слід звернути увагу на дату, коли запитувач отримав відповідь, адже саме тоді його право на отримання точної і достовірної інформації було порушено. На сьогодні цей строк уже сплив.

Це означає, що у випадку оскарження відповіді на цей запит за процедурою, яку я описала вище, суд може визнати порушення права, але закриє провадження у зв’язку з закінченням строку на притягнення до відповідальності».

 

 фото - Вікіпедія

 

«Доступ до правди»