Люстрацію МВС в областях завершено на 95%

12 Липня 2016 12:03

Перевірка номенклатури за законом «Про очищення влади» органів внутрішніх справ ГУМВС та УМВС в областях завершена на 95%, керівного складу в областях – на 91%. Про це стало відомо з відповіді Міністерства внутрішніх справ на запит користувача «Доступу до правди».

МВС повідомило, що щодо 4 200 осіб проведено перевірку на підставі критеріїв, визначених пунктами 9,10,11 ч.2-3 ст.3 ЗУ «Про очищення влади». Зокрема у законі вказаний перелік посад, які піддаються перевірці у тому випадку, якщо особа займала її у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року та не звільнилася за власним бажанням.

Також заборона «Про очищення влади» поширюється на працівників внутрішніх справ і правоохоронних органів, які переслідували або притягували до кримінальної відповідальності осіб, які підпали під ЗУ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування амністії в Україні» щодо повної реабілітації політичних в’язнів» від 27 лютого 2014 року.

Штат з відділу проведення перевірок та антикорупційної діяльності Управління запобігання корупції та проведення люстрації МВС України складається з дев’яти осіб.

Згідно з ч.3 і ч.4 ст.1 ЗУ «Про очищення влади», особи не можуть обіймати перелічені посади упродовж 5 чи 10 років.

Закон України «Про очищення влади» був прийнятий у вересні 2014 року. Згідно з законом, очищення влади – це заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Люстрація здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади президентом Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

Відомості про осіб, що проходять перевірку

Читати відповідь та запит повністю

 

«Доступ до правди»