Леся Ганжа: Без належного контролю закон «Про доступ…» не працюватиме

7 Вересня 2020 08:18

Редакторка «Доступу до правди» Леся Ганжа поспілкувалась у ефірі програми «Сьогодні.Вдень» в ефірі Українського радіо про слабкості українського законодавства про доступ, відмінності між декларованими положеннями законів та їх виконанням на практиці, та перспективи ухвалення законопроекту 2381, який передовсім стосується посилення повноважень наглядового  органу за дотриманням права на доступ до інформації.

Основні тези розмови:

·        Конвенція Тромсе задає мінімальні стандарти щодо доступу до публічної інформації, а українське законодавство і зараз прописує їх значно жорсткіше. Адже Конвенція - це декларативний документ, як і інші конвенції. Але ратифікувавши її, Україна проголосила, що вона налаштована на прозорість і  відкритість, а це дуже важливо для європейської політики. Конвенція з’явилась як факт в 2009 році. Її поява стала стимулом для європейських країн покращити своє законодавство щодо доступу до публічної інформації. На момент ратифікації її парламентом України, ми  стали десятою країною, яка це зробила. І ми запустили дію цього всього механізму. 

·        Закон «Про доступ…» ухвалювали в 2011 році, і, за винятком деяких моментів, він і зараз є досить потужним. Є жарт, що в нас прекрасний закон, але вся його краса компенсується необов’язковістю його виконання. Причина - слабкий нагляд за виконанням закону. Зараз його покладено на Офіс Омбудсмана, який неодноразово скаржився, що йому не вистачає потужності. Адже у відділі, що займається доступом, всього 17 працівників, які розглядають скарги з усієї України. А їх дуже багато. 

Читайте також: Ігор Розкладай: Тролі, тоталітарне минуле, архівна інформація – проблеми доступу в Україні

·        Нині в парламенті зареєстровано важливий законопроект №2381, авторка  – Ольга Василевська-Смаглюк. На базі цього законопроекту провадиться доопрацювання законодавства по доступу. Зараз збирається робоча група з медіаюристів, які давно і успішно працювали в сфері доступу до публічної інформації. Це найкращі юристи медіагалузі.  Головне зараз – посилити нагляд за виконанням законодавства, бо без контролю закон «Про доступ…» працювати не буде. А для цього треба посилати офіс Омбудсмана, дати йому більше повноважень і суттєвіші важелі контролю. Робочою групою керує народна депутатка Євгенія Кравчук і вона, та голова профільного комітету Микита Потураєв дуже налаштовані на успіх щодо ухвалення законопроекту.

Читайте також: Леся Ганжа: Зараз важливо доопрацювати закон 2381, щоб посилити нагляд за доступом

·        Наш сайт «Доступ до правди» - це інструмент, через який можна подати запит, отримати консультацію від юриста, побачити випадки з практики доступу по всій Україні, багато інформації про те, як працюють активісти, що запитують, з яким успіхом. На сайті дуже багато просвітницького матеріалу, але скільки б не працювали, треба продовжувати. Громадяни ж не є і не мають бути професійними запитувачами, тому прості іі корисні поради, як правильно написати запит, щоб проконтролювати владу, нікому точно не завадять.

«Доступ до правди»