Київська влада не знає, куди зникають меморіальні дошки після демонтажу

28 Квітня 2016 15:37

Демонтаж об’єктів на вимогу закону про декомунізацію покладається на балансоутримувачів будівель та споруд. Таку відповідь надав Департамент культури Київської міської державної адміністрації (КМДА) на запит «Доступу до правди».

У запиті «Доступ до правди» просив надати інформацію про місцезберігання демонтованих  меморіальних дошок, зокрема Ванді Василевській, Володимиру Горовицю та Борисові Пастернаку.

У відповідь Департамент культури повідомив, що забезпечувати роботу з демонтажу об’єктів, які містять символіку комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, покладається на балансоутримувачів будівель та споруд і не належить до повноважень Департаменту культури.

Раніше «Доступ до правди» надсилав запит до Міністерства культури, в якому запитувало, де перебуває раніше демонтований пам’ятник Леніну. Мінкульт тоді відповів, що це є компетенцією органів місцевого самоуправління. Тоді орган місцевого самоуправління не надав відповіді на наш запит, нині в аналогічній ситуації переадресував до балансоутримувачів.

Нагадаємо, на вимогу ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» КМДА прийняла розпорядження у липні 2015 року з планом заходів та створила Експертну ради для визначення художньої цінності об’єктів.

Читати запит та відповідь повністю

«Доступ до правди»

 

Фото – Демонтована меморіальна дошка Ванди Василевської,  Віктор Марущенко, Facebook