Куди продали коня, або Про що мовчить дитсадок на Волині

18 Жовтня 2021 10:40

Громадянин міста Каменя-Каширського Микола Придатко звернувся із запитом у дошкільний навчальний заклад №3 «Казка» та не отримав відповіді від розпорядника. 

Про це повідомляє видання «Район. Камінь-Каширський».

Чоловік до 2016 року працював у дитсадку на посаді конюха та намагався дізнатися, кому був проданий кінь та майно разом з ним, що перебувало у комунальній власності на балансі відділу освіти.

Також Микола Придатко просив надати копію угоди купівлі-продажу коня, акт вибраковки з питання списання коня в ДНЗ «Казка» (висновок ветеринара) та копію звернення завідувача ДНЗ №3 «Казка» до відділу освіти Камінь-Каширської РДА з приводу продажу коня. До подання запиту чоловіка спонукала підозра у непрозорій схемі продажу тварини.

Свій запит чоловік відправив поштою. Проте завідувачка ДНЗ №3 «Казка» Катерина Леснік проігнорувала його: чоловік говорить, що зворотній лист на його домашню адресу так і не надійшов, хоча лист пані Катерина отримала 25 травня, про що свідчить sms-сповіщення від Укрпошти. 

Відсутність відповіді на запит є неправомірною та порушенням права на доступ до публічної інформації. Адже відповідно до статті 13 Закону «Про доступ до публічної інформації» дошкільний навчальний заклад є розпорядником стосовно інформації щодо використання бюджетних коштів як юридична особа, що фінансуються з бюджету. Окрім того, заклад є розпорядником суспільно необхідної інформації. 

Відповідно до статті 6 цього закону не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Тож відсутність відповіді є таким же порушенням, як і відмова, або надання неповної інформації. У подібних ситуаціях громадянам для поновлення свого права на інформацію варто звернутися до суду чи представника Уповноваженого з прав людини на оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядників інформації.

«Доступ до правди»

 Колаж Марії Кравченко для «Доступу до правди»