Користувачі «Доступу...» створили сайт про про обсяги благодійної допомоги на Covid

17 Серпня 2020 07:17

Інтерактивну карту-сайт, який показує отримання в використання благодійної допомоги по боротьбі з коронавірусом, створила ГО Charity Tuner. Актуальну інформацію для сайту засновники отримують з відповідей на запити, які надсилають через «Доступ до правди».

В червні 2020 року ГО Charity Tuner разом із командою YouControl розпочали збір даних для створення карти благодійності, який мав би показати надходження пожертв для медзакладів України під час пандемії коронавірусу. У липні сайт запрацював.

«Ми хочемо, аби кожна копійка була врахована, аби кожна гривня допомоги пішла за призначенням. Саме для цього ми, разом з колегами з YouControl створили для вас Карту Благодійної допомоги. Кожен має отримати відповідь на головне питання «Чи справді надійшла допомога?». Якщо ви не побачили на Карті благодійного фонду, через який мала надійти лікарня ваша допомога, або не бачите допомоги від вашого підприємства, заповніть анкету та залиште свої контакти, ми обов’язково зв’яжемось з вами!» – пояснили призначення нового ресурсу активісти.

Актуальні дані збирали, пишучи запити до облдержадміністрацій через платформу «Доступ до правди». За словами активістів, це зекономило чимало часу та зусиль.

Запитували про «розмір благодійної допомоги, яка була надана Департаменту охорони здоров'я та іншим установам і підприємствам, що підпорядковані ОДА від юридичних осіб приватного права (комерційних та неприбуткових організацій, міжнародних організацій або урядів інших держав)…».

«Наш ресурс буде корисним для пацієнтів, адже по кожній лікарні можна побачити, що є у наявності, а не лише те, що виділило МОЗ. Можна й прослідкувати, хто надав таке обладнання чи матеріали. І якщо на карті є донорська допомога – ШВЛ, кисневі концентратори, засоби особистого захисту, а з вас намагаються взяти за це гроші – то можна відстоювати свої права. Та й медпрацівники теж мають знати, що саме їм пожертвували. Були ситуації, коли персонал просив про допомогу щодо забезпечення комбінезонами і рукавичками у фондів, а комбінезони у великих обсягах (і за великі гроші!) від благодійників вже були на складі, просто головний лікар їх не видавав. А скільки ситуацій з роздачею масок, просто ящиками винесених і проданих сусідам! Чим прозорішими будуть дані, тим менше шансів десь «підмутити» і «загубити», – каже Катерина Жук, директорка ГО Charity Tuner.

«Доступ до правди»