Коротка переможна війна: скарга Омбудсману – і відповідь про зарплати комунальників отримано

1 Вересня 2017 11:17

Після скарги до Уповноваженого з прав людини запитувач Олег Оганов отримав змістовну відповідь на свій запит про розмір заробітної платні, преміальних, надбавок та матеріальної допомоги, яку отримали посадові особи керівного складу обласного комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго».

Раніше розпорядник надав відмову на запит, яку обґрунтував тим, що публічна інформація має бути готовою, а запитувані дані необхідно створювати шляхом узагальнення і аналітичної роботи. 

 

У скарзі до Омбудсмана, підготованій ГО «Платформа прав людини», йдеться про те, що така відмова є неправомірною.

«Прошу шановного Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та його Секретаріат звернути увагу, що запитувалась фактично статистична інформація, яку підприємство узагальнює і подає до державних органів в різноманітних звітах, форми яких встановлено чинним законодавством.

Крім того, прошу звернути увагу, що ст.22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» містить вичерпний перелік підстав для правомірної відмови в наданні запитуваної інформації. І, серед того переліку, не має підстави, як «відсутня, тому що необхідно створювати». Як підприємство може НЕ володіти інформацією про чисельність працівників на ньому? Про їх заробітну плату?», - ідеться у скарзі.

Також запитувач посилається на ч.5 ст.6 зазначеного закону, згідно з якою не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по-батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

3 серпня 2017 року Уповноважений відкрив провадження  за зверненням Олега Оганова, 8 серпня 2017 року КП «Миколаївоблтеплоенерго» надало запитувану інформацію.

 

«Доступ до правди»